Премиерът Петков: Около 20 март всички ограничения у нас, произлизащи от „Зелен сертификат“, ще отпаднат

0
747
"Зелен сертификат". Снимка: Архив

Червеният цвят на COVID картата у нас отстъпва на жълтия. В цялата страна влизаме в етап II и eтап III, като се очаква в съвсем къс период да навлезем и в етап I. Това означава, че тогава България ще бъде изцяло в зелената зона. Това стана ясно по време на брифинг в Министерски съвет във връзка със „Зелените сертификати“.

„Искаме да отчетем, че успяхме да излезем от „Омикрон“ вълната без масово затваряне на бизнеси и училища. Това беше благодарение на методиката, която заедно с целия отбор създадохме на базата на интензивни легла, на база на модел, който изчислява реалните опасности за здравната система. По време на всичко постигнато до този момент, успяхме да прогнозираме, че някъде около 20 март ще е възможно да прекратим всички ограничения в страната, произлизащи от „Зелен сертификат“ и той да остане единствено действащ в европейския регламент за пътуване“, обяви премиерът Кирил Петков.

По време на брифинга министър-председателят благодари на екипа си за фокуса върху ваксинацията. По думите му близо 800 хиляди ваксини са били поставени през изминалите 60 дни, като много от тях са били бустерни дози.

„Ще продължим да мотивираме българите да се ваксинират, а ние трябва да можем да вдигнем нивата на ваксинация, така че следващите вълни да бъдат все по-малки и с все по-малко влияние върху здравната ни система.“, добави премиерът и благодари на всички лекари на първа линия.

„Новината за днес е, че нашият прогнозен план дава 20 март за краят на „Зеления сертификат в България. Фокусът върху ваксинацията продължава със същите темпове, които са постигнати до този момент“, обобщи премиерът.

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова заяви, че усилията дават резултат в една несъвършенна система на здравеопазване, в която има нерешени проблеми от десетки години в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен аспект. В една система на недостиг на кадри, коментира още тя. По думите й преди 20 март ще има и други облекчения на мерките. COVID кризата оголи редица несъвършенства в системата на здравеопазването, които всички коментираме и излагаме на показ в обществото. Част от проблемите имат дългосрочни решения, смята министърът. По думите й 2 седмици експерти епидемиолози анализират как България се справя с COVID пандемията на фона с ваксинационното покритие, което се покачва, но е по-ниско от средното за Европейския съюз.

„В никакъв случай не бихме искали да бъдем разбрани погрешно, че с постепенното облекчаване на мерките и премахването за територията на страната на ограниченията, наложени със „Зеления сертификат“, би следвало да означава, че не си заслужава да се ваксинираме. Напротив – заслужава си и това го показва статистика от болничните заведения, че 90% от тези, които губят битката с COVID или се усложняват, не са ваксинирани. Числата в това отношение са категорични.“

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р, д.м. Ангел Кунчев отчете, че през последните 3 седмици спадането на заболеваемостта бележи ръст, като за последната седмица е 24,8%.

„Първата стъпка, която ще влезе в сила от 24-и, дава възможност на всеки собственик на обект с обществено предназначение да допуска лица без „Зелен сертификат“. Изискването за този сертификат остава за персонала, но не и за посетителите. Разбира се собствениците, които желаят да продължат да работят по този начин, ще имат възможност.“, обяви доц. Кунчев.

Допуска се посещението на до 12 деца при провеждането на присъствени-групови занятия в езикови, образователни центрове, школи, центрове за подкрепа на личността, заяви още той и допълни:

„Ако нещата продължат да се развиват в положителна насока от 5 март посещението на дейности и услуги, предоставени от обекти с обществено значение, ще става без „Зелен сертификат“ изобщо. Без значение за личното желание на собственика. Изискването за „Зелен сертификат“ остава задължително за персонала.“

Човек, притежаващ „Зелен сертификат“ може да влиза от която и да е страна в света безпрепятствено и без ограничителни мерки у нас, каза още Кунчев.

Ако нещата вървят в очаквания от нас ход, на 20 март можем да обявим, че посещението на дейности и услуги ще става без изискване за „Зелен сертификат“, както и за персонала, който работи, а допускането на присъствено обучение във всички висши учебни училища ще става без изискване за сертификат, заключи също доц. Кунчев. По думите му този документ остава за хората, които искат да пътуват с облекчен режим.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments