Премиерът: Нужни са стандарти за проверка на фактите

0
37
Работна среща
Работна среща. Снимка: Правителствен пресцентър

Проблемът в страната не е свободата на словото, коментира министър-председателят акад. Николай Денков пред представители на организацията „Репортери без граници“, с които се срещна в Брюксел. По думите му през изминалите 2 години имало значителен напредък в това отношение. Според него основният проблем в България е свързан с дезинформацията. Нужни са стандарти, по които да се проверява истинността на фактите. Освен промени в българските закони, тук може много да ни помогне и законодателството на европейско ниво.

Премиерът е изтъкнал усилията на кабинета да гарантира прозрачност на медийната собственост, свободата на изразяване на журналистите и достоверността на информацията. Конкретен резултат в тази посока е приемането на промените в Закона за обществените поръчки, изготвени в изпълнените на препоръките от последните годишни доклади на Европейската комисия за върховенството на закона в България. Създадена е работна група към правосъдното министерство с участието на експерти и от други институции, която изготвя нормативни промени в съзвучие с европейските и световни стандарти в медийната сфера.

Акад. Денков и „Репортери без граници“ се обединиха около нуждата да установят дългосрочно партньорство.

Припомняме, че България е на 71-о място от 180 страни в световния индекс за медийна свобода за тази година, изготвян от „Репортери без граници“. За последните 2 години страната ни се е изкачила в класацията с 41 места.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments