Премиерът Николай Денков поиска да бъде освободен председателя на ДАНС

0
48
Премиер акад. Николай Денков
Премиер акад. Николай Денков. Снимка: Правителствен пресцентър

Премиерът Николай Денков поиска от президента Румен Радев да освободи председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ /ДАНС/ Пламен Тончев. Това стана ясно на извънреден брифинг в Министерския съвет тази вечер. На него министър-председателят разкри, че е очаквал в отговор на негово запитване да получи аргументирано предложение от Тончев да бъде освободен от поста му неговия заместник Деньо Денев. Денков обясни:

„Денев е авторът на т.нар. справка от ДАНС, която съдържа непроверени и манипулативни внушения. С тази справка ДАНС даде началото на саботажа срещу машинното гласуване на първия тур на изборите. Тази справка е в нарушение на закона в частта противозаконна дейност срещу обществения ред.“

„Отказът на председателя на ДАНС да освободи своя заместник ми дава два ясни сигнала: първо, че г-н Тончев одобрява незаконните действия на Денев; второ, че няма възражения срещу злонамереното използване на тази справка срещу изборния процес. Тези действия разчитам като съзнателен удар срещу националната сигурност и демокрацията в България. Това е поредният случай, в който председателят на ДАНС не изпълнява задълженията си“, посочи още премиерът Николай Денков. 

Именно поради тези причини Денков е изпратил мотивите си за поисканото тази вечер от него освобождаване на ръководството на ДАНС на държавния глава Румен Радев. Премиерът разкри още факти за дейността на агенцията:

„Освен мотивите на Тончев за намесата в местните избори, мога да посоча още няколко причини за това мое решение. Преди седмица България влезе в сивия списък на страните за пране на пари. Основната институция за изпълнение на препоръките от Комитета за оценките на мерките за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма към Съвета на Европа е именно ДАНС, а персонална отговорност носи председателя. Очевидно той не се справя с координиращата си роля по тази задача. Припомняме позицията, с която излезе ДАНС на 30 май 2023 година в Народното събрание, с която направи недопустими за агенцията политически коментари. Изпратена и е позицията до медиите, в които се съдържат политически оценки. Тези позиции противоречат на законовите и на етичните норми, по които работи агенцията. Според тези норми ДАНС е задължена да работи безпристрастно и обективно.“

От думите на Николай Денков стана ясно още, че при протестите в сектор „Енергетика“, който има пряко отношение към националната сигурност, не е получил никаква изпреварваща информация от ДАНС, а е имал необходимост от такава, за да се вземат правилни решения.

„Неприемането на годишния доклад на ДАНС за 2022 година е прецедент. Това означава, че агенцията не е отговорила на очакванията на мнозинството от депутатите в парламента. Всички тези факти покзват, че при настоящото ръководство на ДАНС не може да се гарантира устойчивостта на системата за национална сигурност, а ние работим в нова среда – и политически, и външнополитически фактори, които изискват пълна координация и доверие. Такава координация и доверие в момента няма“, категоричен бе още премиерът Николай Денков. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments