Премиерът на Норвегия обясни защо е признал автономията на Палестина

0
32
Палестина
Палестина. Снимка: Pixabay

По-рано тази седмица Норвегия призна Палестина като държава, като подчерта, че палестинците имат основно, независимо право на автономия и допълни, че както израелците, така и палестинците имат право да живеят в мир и сигурност в своите държави, предаде „Politico“.

Премиерът на Норвегия Йонас Гар Стьоре твърди, че страната му е последователна в убеждението си, че няма как да се установи траен мир в Близкия изток без дългосрочно решение, основано на съществуването на две отделни държави. Според него също така не може да има двудържавно решение без признаването на палестинската държава. С други думи, палестинската държава е предпоставка за постигане на траен мир в Близкия изток. От споразуменията, сключени с Осло през годините, става ясно, че и сега общият подход трябва да бъде свързан с признаването на палестинската държавност, за да последва мирно споразумение. Проблемът обаче е, че това не може да се случи толкова лесно, а засегнатите хора вече не могат да чакат конфликтът да бъде разрешен в далечното бъдеще. При липсата на мирен процес и политическо решение на този конфликт ежедневието на хиляди хора става все по-тежко. Нито палестинците, нито израелците могат да се радват на живот, придружен от сигурност и мир. Тероризмът и насилието от страна на „Хамас“ и други екстремистки групировки подкопават доверието, което е от съществено значение за постигането на траен мир, а незаконните израелски селища подкопават териториалната основа за създаването на една жизнеспособна палестинска държава.

Както е известно, ужасяващото терористично нападение срещу невинни израелски цивилни от страна на „Хамас“, извършено на 7 октомври, беше повратната точка за разпалване на дългогодишното напрежение между двете страни в конфликта. Норвегия осъди строго атаката и призова заложниците да бъдат освободени незабавно. Йонас Гар Стьоре обяви, че Израел има право да се защитава в рамките на международното право. По негови думи ситуацията е усложнена от факта, че терористичната атака е извършена от „Хамас“, която за момента не е съгласна с предлаганите решения за постигане на мир, особено от страна на Израел. Категоричната позиция на премиера на Норвегия гласи, че признаването на Палестина като държава може да помогне за укрепването на нейното влияние и авторитет в световен план, както и да помогне на онези, които работят по мирен път за постигане на решение, предвиждащо съществуването на две държави, функциониращи в съответствие с международното право, включително Устава на ООН и съответните резолюции на ООН. Този ход също може така да помогне за укрепване на силите от израелска страна. Тревожната алтернатива обаче се корени в това, което виждаме днес, а именно, че в дневния ред преобладават тези, които насърчават насилието и несигурността, без да носят надежда за бъдещето.

Норвегия вижда много причини, поради които е важно официалното признаване на Палестина в този момент. На първо място, продължаващата война в Ивицата Газа показа пределно ясно, че постигането на мир и стабилност трябва да зависи от решаването на палестинския въпрос. Тази война е най-ниската точка в продължителното негативно развитие на израелско-палестинския конфликт.

Второ, все повече държави вече се убеждават в необходимостта от засилване на международния политически глас на палестинския народ. На 10 май цели 143 държави гласуваха в полза на резолюция в подкрепа на членството на Палестина в ООН на Общото събрание на ООН.

Трето, с признаването на палестинска държава Норвегия подкрепя арабския мирен план, по който работят основните посредници в региона. Създаването на палестинска държава и нормализирането на отношенията между арабските страни и Израел, включително признаването на държавата Израел, са два решаващи аспекта на този план.

Четвърто, днес в Европа се наблюдава засилена подкрепа за идеята за съществуване на палестинска държава. Норвегия призна Палестина в момент, в който други европейски държави – Испания и Ирландия направиха същото. А както мнозина може би си спомнят, Осло и Мадрид изиграха важна, но различна роля в мирния процес в началото на 90-те години на ХХ век. В момента Норвегия е в тесен контакт и с други европейски държави.

На пето място, официалното признаване на Палестина като държава е естествена стъпка в политиката, която Норвегия провежда от десетилетия насам. Това ще даде на нацията по-голяма тежест в продължаващите усилия за насърчаване на други държави също да признаят Палестина и да инвестират в единственото решение, което може да донесе траен мир в Близкия изток.

И накрая, в по-общ план, светът рядко е бил свидетел на толкова трудноосъществимо решение на конфликт с участието на две държави, колкото днес. В същото време е необичайно да се получи толкова мащабна политическа подкрепа за този политически подход.

Фотосоларен парк над „Арена ОЗК“: Как бургазлии могат да инвестират и да изкарат повече от банков депозит?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments