Премиерът на Израел ще бъде обвинен в корупция

0
49
Бенямин Нетаняху. Снимка: wikimedia commons
Бенямин Нетаняху. Снимка: wikimedia commons

Главният прокурор на Израел възнамерява да повдигне обвинения за три случая на корупция на премиера Бенямин Нетаняху, съобщи „Ройтерс“. Обвиненията за подкуп, измама и злоупотреба с доверие идват няколко седмици преди изборите на 9 април, на които Нетаняху ще се опита да спечели четвърти мандат.

Обвиненията срещу премиера се отнасят до приемане на подаръци от заможни бизнес фигури и търговия с влияние за благоприятна медийна среда.

Същинското внасяне на обвиненията ще се проведе след изслушване, на което премиерът има шанс да убеди главния прокурор да не го обвинява. Изслушването вероятно ще бъде след вота през април и цялата процедура може да отнеме около година, като в това време Нетаняху няма да е задължен да подаде оставка. За пръв път в историята на еврейската държава действащ премиер е уведомен, че ще бъде изправен пред наказателно производство.

Проучвания на общественото мнение показват, че обвиненията сериозно ще подкопаят подкрепата за премиера, който е изправен пред силен опонент в лицето на бившия началник на Израелските сили за отбрана Бени Ганц.

„Разследването беше проведено внимателно и сдържано – някои биха казали, че дори прекалено сдържано“, коментира пред в. „Таймс ъф Израел“ Сузи Навот, преподавател по конституционно и парламентарно право. Главният прокурор Авичай Манделблит въпреки това е взел решение да повдигне три различни обвинения, макар две от тях да са по-леки от препоръчаното от прокуратурата и полицията.

По информация в местни медии обвиненията са, че Нетаняху е получавал подаръци и облаги от милиардери, сред които роденият в Израел холивудски продуцент Арнон Милчан, в замяна на услуги. Втори случай засяга подозрения, че Нетаняху е сключил споразумение с издателя на в. „Йедиот ахронот“ Арнон Мозес да навреди на конкурентен вестник в замяна на по-благосклонно отразяване. Третото обвинение е може би най-сериозното – в него Нетаняху ще бъде обвинен, че е взимал решения в полза на Шаул Елович, човекът, който има контролен дял в телекома „Безек“, в замяна на позитивно отразяване в притежавания от него новинарски сайт „Уалла“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments