Премиерът на Индия Моди открива хиндуистки храм на мястото на разрушената джамия „Бабри“

0
61
Откриване на храма
Откриване на храма. Снимка: Narendra Modi, Facebook

Премиерът на Индия Нарендра Моди взе активно участие в ритуалите по откриването на нов голям храм, посветен на популярния хиндуистки бог Рам, в град Айодхя, предаде „BBC“. Храмът е изграден на мястото на джамия от 16-ти век, разрушена от хиндуистки тълпи през 1992 г. Разрушаването на джамията е предизвикало бунтове в цялата страна, при които са загинали близо 2000 души.

На събитието присъстваха хиляди почетни гости, сред които водещи филмови звезди, индустриалци и състезатели по крикет. Въпреки това, някои хиндуистки духовници и по-голямата част от опозицията в страната се обявиха против, като заявиха, че Моди прави това за свои собствени политически цели. През следващите няколко месеца в Индия предстоят избори, а политическите опоненти на премиера твърдят, че управляващата партия „Бхаратия Джаната“ ще се опита да си спечели повече гласове, разчитайки на радостта на хората от откриването на новата света обител, предвид факта, че това е страна в която 80% от населението са хиндуисти. Критиците също обвиниха открито правителството, че прекалява с акцента върху религиозния аспект в страна, която според конституцията си, се води светска.

Кадрите от церемонията по откриването, която беше излъчена на живо по телевизията, показаха как Моди изпълнява религиозни ритуали в светилището на храма заедно със свещеници и Мохан Бхагват, лидер на хиндустската организация „Раштрийя Сваямсевак Санг“. Открит беше само първият етаж на храма, като останалата част от структурата се очаква да бъде завършена едва в края на годината.

Церемонията, наречена Пран Пратишха, което в свободен превод от санскрит означава „създаване на жизнена сила“, продължи около час. Хиндуистите вярват, че пеенето на мантри и извършването на набор от ритуали около огън, ще вдъхнат свещен живот на идол или снимка на божество. Храмът на практика е изпълненото десетилетно обещание на хиндуистките националисти да построят светилище на бог Рам в Айодхя. В града от години насам има огнище на напрежение, затова с този ход правителството се надява, че ще там бъде осъществена сериозна промяна, която да го превърне в дестинация за поклонници и туристи от цял свят.

Много вярващи са убедени, че Айодхя е родното място на Рама, а джамията „Бабри“ е построена от мюсюлмански нашественици върху руините на храма на Рама точно на мястото, където се е родил хиндуисткият бог. След разрушаването на джамията е била проведена продължителна съдебна битка за собствеността на земята. Пробивът дойде през 2019 г., когато Върховният съд предостави спорната земя на хиндуистите. Мюсюлманите получиха парцел извън града, за да построят джамия. В Айодхя някои мюсюлмани споделиха пред “BBC” преди събитието, че този ден предизвиква у тях страх и болезнени спомени. Някои признаха, че ще изпратят децата си извън града, опасявайки се, че напрежението може да се разпали, когато улиците се изпълнят с хиндуистки поклонници от цялата страна.

Построен с финансови средства на стойност 217 млн. долара (170 млн. паунда), новият триетажен храм, изработен от розов пясъчник и укрепен с помощта на черен гранит, се простира на 7,2 акра в комплекс от 70 акра. Миналата седмица беше открита и 51-инчова статуя на божеството, специално поръчана за храма. Идолът е поставен на мраморен пиедестал в светилището.

Тази сутрин в гард Айодхя все още има засилено полицейско присъствие, за да се гарантира сигурността и да се регулира трафика. Флагове на управляващата партия и такива с изображения на хиндуистки богове могат да се видят ясно на основните пътища, много от които са украсени с яркожълти и оранжеви цветя.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments