Премиерът: Кабинетът ще гласува оставката на заместник-председателя на ДАНС

0
69
Премиер акад. Николай Денков
Премиер акад. Николай Денков. Снимка: Правителствен пресцентър

„Днес е ден за размисъл, в който трябва да решим за кого да гласуваме. Вместо това отново трябва да обсъждаме как ще гласуваме – с машини или само на хартия. Защо е важно това? Защото на последните местни избори, проведени само с хартиени бюлетини, над 660 000 бюлетини бяха обявени за недействителни. Можем само да гадаем колко от настоящите кметове са избрани чрез тези недействителни бюлетини. Именно затова след последните местни избори бяха въведени машини. Бюлетини от тях не могат да стават недействителни и това дава много по-голяма увереност, че крайният резултат е коректно отчетен.“

Така започва изявлението си министър-председателят Николай Денков пред журналисти в Министерския съвет по повод решението на Централната избирателна комисия /ЦИК/ да отмени гласуването с машини.

„Срокът за сертифициране на машините за настоящите избори е днес до 17:00 часа следобед. Вчера, далеч преди изтичането на този краен срок, ЦИК забрани гласуването чрез машини. Това решение се основава единствено и само на един доклад от ДАНС, в който наблюдения, които са направени в контролирана среда, стая, която се наблюдава непрекъснато, са интерпретирани манипулативно и са направени внушения, че някой може да манипулира машинния вот“, добави премиерът.

Според него тези внушения нямат никакво основание по следните причини:

  1. Машините в момента играят ролята на принтери. Достатъчно е да погледнете какво са отпечатали като бюлетина, за да бъдете сигурни, че вашият вот е отчетен коректно.
  2. Видеозаписите и снимките, които са в този доклад са част от рутинна процедура, с която се подготвя докладът в Министерството на електронното управление, за да се удостовири коректната работа на машините. Внушение е, че те могат да повлияят на машинния вот.
  3. В законноустановения срок отговорните лица и експертите в МЕУ публикуваха тяхното категорично решение, че машините съответстват на изискванията в Изборния кодекс. С други думи машините могат да бъдат използвани утре.
  4. Докладът на ДАНС е във формат, който не съответства на законовите изисквания. Няма атрибутите, които се изискват от Закона за защита на класифицираната информация. Създава се впечатлението, че нарочно липсва изискването за класифицираната информация, за да може този доклад да бъде разпространен максимално бързо без да се проверят фактите и да се постигнат манипулативните цели преди самия изборен ден.
  5. ЦИК заблуди обществеността, че машините са напуснали складовете без тяхна заповед. Всеки може да види съобщението в сайта на МВР, качено днес. Днес бе публикувано, че ЦИК изпраща две писма – до МВР и НС Жандармерия, с които разрешава товарене на машините. 
  6. ЦИК заблудиха обществото, че решението за удостоверяване на съответствието на машините е разписано само от зам.-министъра на електронното управление. То е подписано и от председателя на българския институт по метрология и от председателят на УС по стандартизация.
  7. Всичко е направено в последния момент, за да няма време за реакция от другите институции, като например Върховния административен съд, който излезе със съобщение, че ще разгледа случая най-рано в понеделник, след първия тур на изборите.

„Обръщам се към ЦИК – имате всички основания да преразгледате решението си и да отмените вчерашната си заповед, като възстановите машинното гласуване“, каза премиерът.

По думите на акад. Денков МВР има готовност да достави машините.

„Заради предоставения манипулативен доклад с подписа на зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев, Министерският съвет ще гласува неговата оставка веднага след като получи предложението за това от председателя на ДАНС, както се изисква по закон“, обяви той.

Премиерът призова гражданите утре да излязат и да гласуват.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments