Премиерът: Добросъседството между РСМ и България се изразява в реални стъпки и резултати

0
336
Кирил Петков и Димитър Ковачевски
Кирил Петков и Димитър Ковачевски. Снимка: Скрийншот "bTV"

Добросъседството между Република Северна Македония /РСМ/ и България се изразява вече в реални стъпки и резултати. Това каза премиерът Кирил Петков след срещата с министър-председателя на РСМ Димитър Ковачевски. Петков коментира:

Искам да благодаря на моя нов приятел, че и двамата сме много решени скоростта, с която се движим в този прогрес да продължи.“

Премиерът уточни, че транспортните министри и на двете държави са се разбрали, че линията София-Скопие ще се осъществи в най-скоро време. По думите му до месец се очаква създаването на линията, а до два месеца тя вече може да е действаща. Петков разясни, че на 25 януари парламентите на двете страни ще заседават заедно. Според него това е начинът да се постигне желаното добросъседството. Димитър Ковачевски каза:

Северна Македония и България са две близки държави, а македонците и българите са два близки и приятелски народа. Съгласихме се да започнем интензивни разговори, за да намерим бързо общо бъдеще. Преговорите бяха приятелски и от двете страни.“

След срещата се разбра, че бъдещите пет комисии, ще се срещат всяка седмица. Македонският премиер очаква членовете на съвместната историческа комисия да дадат гласност на обществото какво се договаря. Според него това ще е мост към бъдещето, а не към миналото. Кирил Петков се надява ползите от тази комисия да работи в среда на добър диалог и конструктивни действия. Той подчерта:

Ние абсолютно уважаваме самоопределянето на всички граждани на Северна Македония.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments