Преговори за климата в Бон: По-бедните нации смятат, че богатите са ги предали

0
9
Емисии
Снимка: Pixabay

По-бедните нации смятат, че богатите са ги предали, като се бавят да плащат за векове наред по щетите от климата, пише „BBC“. Развиващите се страни твърдят, че се поклащат от изменението на климата, причинено от емисиите на по-богатите страни в продължение на стотици години. Те се надяваха да включат разговорите за компенсациите в официалния дневен ред на конференцията за климата COP27 през ноември. В последния ден на преговорите за климата в Бон обаче това остава под съмнение да се случи.

Развиващите се страни от своя страна казват, че се нуждаят от пари, за да се справят с последиците от изменението на климата, защото страдат от ефектите повече от по-богатите нации и имат по-малък финансов капацитет да се справят.

Островните държави и развиващите се страни се съгласиха да намалят въглеродните емисии на миналогодишната конференция за климата COP26 на фона на обещанията, че по-богатите нации най-накрая ще създадат процес на компенсация. Но в дискусиите в Бон те казват, че въпросът е бил изолиран от САЩ и Европа. Алекс Скот от E3G, мозъчен тръст за околната среда, направи коментар по темата:

„Компромисът се основаваше на разбирането, че страните ще желаят да започнат да говорят и да вземат решения за справяне с това как да накарат това финансиране да тече за загуби и щети.“

„И ние не сме видели това да се реализира тук. Вместо това видяхме организиран семинар, за да говорим как можем да отстраним някои от проблемите.“

За много участници концепцията, известна като загуба и щета, се превърна в ключов въпрос в глобалните преговори за климата.

„Вече живеем със загуби и щети през последните 25 години.“, заяви Адриана Васкес Родрикес от Асоциацията La Ruta del Clima, екологична група в Коста Рика и допълни:

„Имаме семейства, които са загубили къщите си, реколтата си, живота си и никой не плаща за това, изчерпваме ресурсите и в същото време сме зависими от дългове.“

Развиващите се нации твърдят, че изменението на климата, което изпитват, е причинено от историческите въглеродни емисии, които произхождат от по-богатите страни. Те застават зад позицията, че Европа и САЩ сега носят отговорност да платят за тези загуби и щети. САЩ и Европа не са съгласни. Те се опасяват, че ако плащат за исторически емисии, това може да постави страните им на ръба за милиарди долари за десетилетия или дори векове напред.

Компромисът включваше създаването на диалога в Глазгоу относно загубите и щетите, който имаше първата работна среща тук в Бон. По-бедните нации се надяваха, че тази предимно техническа среща официално ще постави загуби и щети в дневния ред за политическите лидери, които трябва да се срещнат на COP27 в Шарм ел-Шейх през ноември. Но това все още не се е случило, тъй като няколко държави са против.

Ако не бъде постигнат напредък, много участници изтъкват, че това би било значителен удар за единството преди COP27.

„Би било трагично.“, заключи посланик Конрод Хънте, водещ преговарящ за Алианса на малките островни държави (AOSIS). И попита:

„Какво е постигнато тук? Не много, бих казал, има още много за постигане. Щастлив ли съм? Не, не съм щастлив.“

Активистите за климата отидоха много по-далеч от дипломатите. Таснийм Есоп от „CAN International“ написа в „Twitter“:

„Уязвимите нации са предадени от богати държави. ЕС, САЩ и други блокират напредъка във финансирането на загуби и щети.

„Изключително сме разочаровани от това, което се случва на преговорите в Бон.”

Някои се прицелиха в американския пратеник за климата Джон Кери, който каза пред “BBC” в началото на тази среща, че светът е „сготвен“, ако въглеродните емисии не бъдат намалени бързо. Рейчъл Роуз Джаксън от Corporate Accountability смята:

„Глобалните южни страни правят всичко, за да накарат САЩ, най-големият исторически източник на емисии, да платят за вредите, които са причинили.“

„Междувременно САЩ подготвят отлагане след забавяне, за да избегнат поемането, на каквато и да е отговорност или действие по отношение на климатичната криза. Не САЩ са „сготвени“. Те готвят.“

След като остава един ден на разговори, има известна надежда, че може да се намери компромис, който да постави загубите и щетите в дневния ред на COP в Египет.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments