Преговори за бъдещето: Какво се подготвя между България и Гърция в областта на енергетика и инфраструктурата

0
87
Премиерите акад. Николай Денков и Кириакос Мицотакис
Премиерите акад. Николай Денков и Кириакос Мицотакис. Снимка: Министерски съвет

Инфраструктура, транспорт и енергетика – това бяха акцентите на среща между българския и гръцкия премиер, които се срещнаха на четири очи в Атина.

Премиерът акад. Николай Денков изтъкна, че двете страни имат отлични стратегически отношения и постави фокус върху проектите от интерес за двете страни, включително в контекста на развитието на вертикалната транспортна и енергийна свързаност по оста Север-Юг.

„Има възможности да ускорим и да завършим някои от обсъжданите документи през следващите няколко месеца. Основната цел е да видим как можем да ускорим напредъка и да постигнем крайни резултати през следващите месеци“, подчерта акад. Денков.

Министър-председателят Кириакос Мицотакис сложи приоритет на свързаността между Гърция и България в транспорта, енергетиката и цифровата комуникация.

„Важно е да надградим успешните тристранни дискусии, които проведохме в Евксиноград с нашите румънски партньори“, подчерта той.

Днешното посещение на акад. Денков в гръцката столицата е по-малко от 3 месеца след тристранната среща между министър-председателите на България, Гърция и Румъния, на която страната ни бе домакин през октомври в Евксиноград. Тогава те се обединиха около идеята да работят заедно за засилване на регионалната свързаност и приеха обща декларация за развитието на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност между трите държави.

Премиерът на южната ни съседка поздрави България за решението на Съвета на Европейски съюз от края на март за страната ни да отпадне контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство.

„Очакваме Шенген да бъде напълно приложим, включително и за сухопътните граници, които са толкова важни за двустранните ни отношения и икономическата ни търговия“, каза още Мицотакис и посочи, че визитата на акад. Денков е първото официално посещение в Гърция за 2024 г. и това говори за качеството на двустранните отношения.

След дискусията между двама премиери се проведе и работен обяд, в който се включиха вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, финансовият министър Асен Василев, екоминистърът Юлиян Попов и енергийният министър Румен Радев.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments