Предстоящо: Евродепутатите се оплакват от сътрудничество при разследването на шпионски софтуер

0
30
Киберсигурност.
Снимка: Пиксабей

Неудовлетворени от отговорите на страните от ЕС относно използването на шпионски софтуер, евродепутатите ще призоват Комисията да предприеме действия за справяне с липсата на сътрудничество, съобщиха от от европейската пресслужба на ЕП.

Анкетната комисия на Парламента за разследване на използването на Pegasus и еквивалентен шпионски софтуер за наблюдение, изпрати през юли миналата година въпросник до всички държави членки относно използването на шпионски софтуер и съответния правен режим.

Съветът реши да отговори съвместно, като увери Парламента, че държавите членки ще изпълнят задълженията си за пълно сътрудничество. Комисията получи отговори от отделни държави, но от няколко държави не получи никакъв отговор.

При въпрос с искане за устен отговор към Комисията, който ще бъде обсъден на 16 март, евродепутатите се оплакват, че Съветът не е отговорил на въпросите, и отбелязват, че това е нарушение на принципа, че институциите на ЕС следва да участват във „взаимно лоялно сътрудничество“.

Те ще попитат Комисията за стъпките, които е предприела или планира да предприеме за справяне с нарушението, както и за начина, по който самата Комисия изпълнява задължението си за лоялно сътрудничество с анкетната комисия на Парламента.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments