Представители на „За Земята“ излизат на протест пред МОСВ

0
62
МОСВ
МОСВ. Снимка: МОСВ

Представители на екологично сдружение „За Земята“, техни партньори, приятели и съмишленици излизат на протест пред сградата на Министерството на околната среда и водата /МОСВ/ утре в 08:30 часа. Мотивите им – да изразят публично недоволството си от липсата на воля за опазване на най-ценните кътчета от българската природа, чистката на доказани експерти и спирането на ключови промени, започнати от кабинета на Борислав Сандов.

„Последните дни и седмици бяха освободени експерти, които гарантират опазването на българската природа — директорите на „Национален парк Рила“ и „Национален парк Пирин“, личности с доказан експертен капацитет. Това е поредната стъпка за връщането на хората на статуквото на ключови позиции и доказателство, че служебно правителство вместо да се ограничи до осигуряването на честни избори, действа като редовно. Чашата на търпението ни към министър Карамфилова преля, след като миналата седмица МОСВ отказа да защити Кресненския пролом, който се превърна в символ на безхаберието и системното погазване на европейското екологично законодателство с цел печалба на определен кръг строителни фирми.“, коментират от сдружението.

Според тях Националният съвет по биологично разнообразие /НСБР/ към МОСВ обезсмисли месеци работа и отхвърли предложението на научната общност, за сметка на предложение, разработено от частна консултантска компания и така отложи пак за неопределено време решението на казуса с АМ „Струма“.

Разчистването на държавните структури от можещите и знаещите започна още в края на август с уволнението на директора на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив, продължи с връщането на постовете на компрометирани лица като директора на РИОСВ Бургас и стигна до управлението на Националните паркове (директорът на НП Централен Балкан беше освободен още в средата на септември.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments