Представители на туристическия бранш излизат на протест

0
45
Пътуване в Европа
Снимка: PixaBay

Представители на туристическия бранш излизат на протест пред сградата на Министерския съвет. Те се опасяват, че няма да имат нужните средства, за да гарантират на клиентите си връщане на пари при неосъществени пътувания поради COVID пандемията и настояват за oтпycĸaнe нa 69 милиона лева, c ĸoитo дa ce cъздaдe гapaнциoнeн фoнд. Изплащането трябва да започне след 13 март.

Припомняме, че според последната заповед на здравния министър, екскурзиите в страната вече са разрешени, докато тези в чужбина ще се провеждат от 1 април.

Сред исканията са и намаляване на ДДС за туризма на 5% в следващите 2 години, както и удължаване на срока за възстановяване на предплатени суми за отменени пътувания в чужбина. Организатори на недоволството са обединение „Бъдеще за туризма“.

Председателят на организацията Павлина Илиева подчерта, че мерките за спасяване на сектора са неефективни, недостатъчни и декоративни. Тя подчерта, че исканията им са ясни и с конкретни срокове, в които ще се изплатят сумите и програмите, по които сме участвали.

Същевременно от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти обявиха, че не подкрепят протеста и смятат, че този подход ще генерира неравнопоставеност по отношение на подобна държавна помощ. Димитрина Горанова от УС на АПТА коментира, че ще се възползват клиентите на едни определени туроператори, а след това всички туроператори ще трябва да правят вноски за възстановяване на сумата по фонда. Обикновено гаранционен фонд се въвежда в страните, когато секторът е стабилен, уточни още тя.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments