Председателят на ЦИК: Имаме притеснения от технически характер за видеонаблюдението

0
66
Камелия Нейкова
Камелия Нейкова. Снимка: Скрийншот от "NOVA"

„Имам притеснения за видеонаблюдението на изборите, но те са от технически характер. Това е едно голямо предизвикателство, тъй като за много малко време ще трябва да се подсигурят много голям брой секции в страната.“

Това заяви председателят на Централната избирателна комисия /ЦИК/ Камелия Нейкова, която коментира темата с предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 април пред „NOVA“.

Тя допълни, че техническото обезпечаване на видеонаблюдението е възложено на Министерски съвет, а условията и редът за неговото провеждане са отговорност на ЦИК. Основните ѝ притеснения са свързани с мобилната свързаност във всяка една от секциите и натоварването на системата, което може да се получи от включването на всички мобилни устройства едновременно към нея. Според нея няма как евентуалните технически проблеми да доведат до касиране на изборите, защото дори при спиране на прякото излъчване, ще бъдат запазени записи, които могат да бъдат прегледани по-късно.

Камелия Нейкова коментира и темата с паралелното гласуване с хартиена бюлетина и машина. Според нея това няма да създаде трудност са избирателите, тъй като вече имат такъв опит от изборите през 2021 година. Единствената разлика сега е, че машината за гласуване няма да разпечатва разписка, а бюлетина. Броенето на гласовете от двата вида вот ще бъдат включвани в един протокол, но на отделни редове. Ще има и общ сбор на всички гласове от двата вида гласуване.

Председателят на ЦИК заяви още, че не споделя притесненията на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев за евентуални манипулации на вота. Тя заяви, че работата на комисията е да препраща подобни сигнали към компетентните органи в лицето на МВР и Прокуратурата. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments