Председателят на Районен съд-Бургас: Бързите законодателни промени са неадекватни

0
190
Съдия Евгени Узунов
Снимка: Искра.бг

Бързите законодателни промени са неадекватни. В мащабен план у нас се предприемат някакви структурни реформи, които са наложителни, но не бива да стават без участието на съдиите. Очевидно е, че новите управляващи се разминават в изказванията си, защото им липсва все още експертен капацитет.“

Това каза пред журналисти председателят на Районен съд-Бургас съдия Евгени Узунов. Срещата се проведе от 11:00 часа днес в сградата на съда, където той представи визията за управлението на ведомството. При пристигането си в залата, Узунов си изтегли коледен късмет за предстоящата година.

Съдия Узунов коментира:

В коалиционното споразумение в частта правосъдие, почти не касае съда като структура. Получихме малко огорчение от устройствения ни орган, но ще го преглътнем, защото това е борба за професионално достойнство. Въпреки затлачването на системата заради неубедителни законодателни промени от 2016 година досега, работим, за да може да се поставят цели, които да са приложими в цялата страна.

Председателят на бургаския съд акцентира, че въпреки бездействието при структурата на закона, те се опитват да подобрят качеството на правораздавателното ниво на достъп на услугите, които се извършват в съда. Той посочи, че в началото на следващата година ще въведе друг модел на управление в структурата. По думите му вместо ежегодното отчитане, ще предприемат действия за ежегодно планиране, което ще е насочено към друга функция. Узунов обясни:

Акцентът ще е върху дългосрочно планиране на определени показатели. В началото на другата година ще въведем в съдебна фаза способи за решаване на извън процесуално решаване на спорове. Те ще приключват малко по-дълго, но ще бъдат с краен съдебен акт и няма да минават на втора и трета инстанция. Това ще се отнася за частните наказателни дела – обиди, клевети. Тези по-леки престъпления ще бъдат подложени на по-лека оценка за помирение и спогодба, ако не се стигне до такава, ще се продължи по същество хода на делото. Инициативата ще е от нас и санкцията ще бъде окончателен акт. Това ще се направи в гражданското правосъдие, родителските права и издръжката при децата.

Узунов е категоричен, че при тази система ще има по-стабилни актове, при което това може да стане модел за подражание в цялата страна. По думите му ако тази тенденцията е положителна, това ще стане част от добрата адвокатска работа. По този начин ще има повече сигурност за гражданите, защото те ще се чувстват по защитени за по-кратки срокове.

По думите му правото е много дишаща материя. Той посочи, че като се съберат двама юристи има три мнения. Според него е важно в съда да се обединят и да се поставят такива правила, че да не будят у хората различни мнения и интереси. Узунов е категоричен, че това им е основната задача. При сходни дела, но при различно произнасяне, то това са неприемливи сигнали за качеството на правораздаване. Той посочи:

Има нови правила при гражданското правосъдие, където електронната форма заема централно място. Повече молби се подават онлайн, а съответно отговорите също са по електронен път. Това означава, че се ускорява този процесът, но засега това се случва доста бавно. Върви се в положителна насока, но в правосъдието има и субективен момент на възприятие, което не трябва да се забравя.“

Председателят уточни, че през последните 5 години няма нито един успешно приключил конкурс за кариерно израстване в съда, защото законодателят е предвидил това да е само за щабовете на горните нива. По думите му проблемът е, че има много дела и малко съдии, при което се работи със свръхнатовареност.

По думите на съдията не трябва да сменят хора, за да се промени системата, тя се променя с фундаментална структура. По думите му прибързването в реформата на съдебната власт може да доведе до затлачването й. Според него са нужни в тази насока подробен анализ и голям период от време, за да се подходи професионално и експертно в тази насока. Узунов разясни:

Приемният ден за граждани ще е всеки четвъртък следобед с предварително записване. Това може да се случи както присъствено, така и онлайн. Най-често гражданите идват с емоционални питания и по-често търсят начин да стигнат до нас като механизъм. Питанията са най-вече как да се подаде молба за правна помощ за определена защита по определен казус.

Председателят на Районния съд пожела на бургазлии весело посрещане на празниците.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments