Председателят на ФФ: Фондът разполага с 2 млрд. лева публичен ресурс за следващия програмен период

0
41
Николай Генчев
Николай Генчев. Снимка: МИР

„Фонд на фондовете /ФФ/ е подкрепил над 2500 проекта, близо 600 млн. лева все още са на разположение за финансиране от стария програмен период. През следващия програмен период Фонд на фондовете очаква нови, свежи финансови средства от порядъка на 2 млрд. лева публичен ресурс, с които да подпомогне широка палитра от бенефициенти.“

Това заяви в интервю Николай Генчев, председател на Надзорния съвет на „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България“ ЕАД /Фонд на фондовете/, чийто принципал е Министерството на иновациите и растежа. По думите на Николай Генчев, към публичния ресурс от 2 млрд. лева ще се добави и значителен размер частно съфинансиране, така че общият размер на средствата във Фонда могат да достигнат 4 млрд. лева.

Николай Генчев каза още, че задачата на Фонд на фондовете е да структурира и управлява финансови инструменти по различните европейски програми. Той подчерта, че крайните бенефициенти на получените средства от Фонда могат да бъдат освен различни бизнеси – стартиращи, малки, големи, разрастващи се, така и общини, региони, ВиК дружества в цялата страна, селскостопански производители, малки и семейни фирми и т.н.

„Бенефициентите могат да бъдат най-широка палитра на различни бизнеси, както и държавни и общински структури. До момента Фонд на фондовете е финансирал 2500 проекта – на фирми и общини. Зад това стоят дялови инвестиции в над 200 иновативни стартъпа, близо 700 микрокредита за малки бизнеси и социални предприятия, почти 500000 лева кредитно финансиране за регионални и общински проекти, 540 млн. лева за 1300 малки и средни предприятия за преодоляване на последствията от COVID-19 пандемията и други“, обяви Николай Генчев. По думите му се очаква до края на следващата година броят на финансираните проекти и бизнеси да достигне 4500.

„Става дума не само за дългово и дялово финансиране за различни бизнеси, но и за общински и регионални проекти, воден цикъл, селско стопанство, селски региони, различни култури и обществени проекти и инициативи и т.н. Един от възможните подходи за кандидатстване е да се обърнете към някой от фондовете за дялово инвестиране в иновативни стартъпи. Можете да получите пари от тях, например“, уточни Генчев.

„Близо 600 млн. лева са все още на разположение за предоставяне на финансиране, под различни форми, от стария програмен период“, каза Генчев и прикани бизнеса и държавата да се възползват максимално от ресурса.

„Средствата, които са останали от предишния програмен период и предстои да се използват в следващата година, са 200 млн. лева за дялови инвестиции през петте фонда, 200 млн. лева за дългово финансиране през седемте банки, 150 млн. лева за общински проекти, 75 млн. лева за земеделие, както и значителен ресурс за бизнес микрокредити“, допълни председателят.

Той каза още, че Фондът има общо 1,2 млрд. лева публичен ресурс /европейски и национален/ с още около 1 млрд. лева частно съфинансиране или общо 2,2 млрд. лева, които вече са достигнали до крайните си бенефициенти.

Припомняме ви, че на 16 ноември т.г. министърът на иновациите и растежа Александър Пулев назначи трима членове на Надзорния съвет на дружеството, сред които и Николай Генчев. Това се случи в изпълнение на Решение на Министерския съвет от 5 октомври 2022 г. за промяна в устава на „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България“ ЕАД и преминаване от едностепенна форма на управление – управителен съвет – в двустепенна – управителен и надзорен съвети. Назначението бе поредна стъпка в процеса на въвеждането на чисти и прозрачни политики във Фонда на фондовете и спрямо добрите практики в индустрията.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments