Предполагаеми ислямисти са убили десетки хора при нападения срещу две нигерски селища

0
93
Военнослужещи
Снимка: Pixabay

Предполагаеми ислямистки активисти са нападнали две селища в Нигер, като има данни за десетки убити граждани. Около 49 са загинали и 17 са ранени в село Чомбангу, а междувременно други 30 също са били убити в Зарумдарейе – и двете близо до западната граница на Нигер с Мали, предаде „Reuters“.

Наскоро е било докладвано и за няколко други инцидента с упражнено насилие в африканския регион Сахел, които също са били извършени от екстремистки групировки. Властите на Франция заявиха вчера, че двама от нейни военнослужещи са били убити в Мали.

Часове по-рано екстремистка група, която е поддържала активна връзка с „Ал Кайда“ призна, че стои зад убийството на трима френски войници при друга атака, извършена в Мали в понеделник. Франция ръководи коалиция от западноафрикански и европейски съюзници срещу ислямистките активисти в региона на Сахел. Въпреки това регионът все още е засегнат от прояви на етническо насилие, вандалски действия и трафик на хора и наркотици.

След шумът, който се вдигна след нападенията вчера министърът на вътрешните работи в страната А.Алхада заяви, че в района са били изпратени военнослужещи. Той не обясни конкретно колко точно жертви е имало в двете селища. Местен служител на реда, цитиран от агенция ‚AFP“, разкри , че са били убити много хора, а местен журналист потвърди, че смъртните случаи са 50.

Регионът Тилабери в Нигер, където са разположени селищата, се намира в т. нар. Тригранична зона между Нигер, Мали и Буркина Фасо, която често е обект на насилствени атаки от джихадисти през последните години. Пътуването с мотоциклет е забранено в региона от година, като част от усилията на властите да предотвратят набезите на ислямските бойци, които често предприемат атаките си, придвижвайки се с такъв тип превозни средства.

Много райони в Нигер също се сблъскват с многократни нападения от джихадисти, идващи от Нигерия, където правителството се бори активно с нападение от страна терористичната група „Боко Харам“. Последните атаки в Тилабери се случват на фона на националните избори в Нигер, тъй като президентът Махамаду Исуфу се оттегля след два петгодишни мандата. Служителите, които ръководят изборния процес, обявиха временните резултати в вчера, като стана ясно, че за момента Мохамед Базум – бивш министър и член на управляващата партия в Нигер, има преднина. Очаква се вторият тур на гласуването да се проведе на 21 февруари, след като бюлетините бъдат утвърдени от Конституционния съд на страната.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments