Предложение: При всяко горене на отпадъци да има оценка върху въздействието на околната среда

0
69


ГЕРБ внесе предложение за изменения в Закона за опазване на околната среда. Това съобщи председателят на парламентарната група на партията Даниела Дариткова в НС. Народните представители предлагат оценката за въздействието върху околната среда /ОВОС/ да бъде задължителна за всички инвестиционни намерения, свързани с горене на отпадъци, включително и за експериментално изгаряне. Целта е институциите да могат да се произнесат, а обществеността да е запозната и да участва в обсъждането.

„Внесохме промени в Закона за опазване на околната среда, които целят да направим по-силна превенцията и да отговорим на опасенията на хората по повод всички инвестиционни намерения, които касаят дейности по изгаряне на отпадъци. Нашето законодателство е синхронизирано с европейското по тази тема, но в интерес на здравето на гражданите и опазване на околната среда в нашите предложения предвиждаме задължителна процедура по ОВОС.“, обясни Дариткова.

Към момента ОВОС е задължителна за изгарянето на отпадъци над 100 тона.

Председателят на ресорната комисия Ивелина Василева заяви, че мораториум върху вноса на отпадъци не може да има. По думите й законодателството в сектор „Отпадъци“ е много строго, а нашето е изцяло транспониращо европейското и изпълнява Регламента и конвенцията за транзграничен превоз за отпадъци.

Предложението идва на новината от вчера, че Върховната административна прокуратура е възложила на екоминистъра да извърши проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от ЕС. Властите ще влязат в ТЕЦ „Перник“, ТЕЦ „Сливен“, ТЕЦ „Брикел“ и ТЕЦ „Бобов дол“ – и четирите са свързани с бизнесмена Христо Ковачки.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments