Предложение: Еднократна помощ за дете на образовани родители

0
189
Семейство
Снимка: wikimedia commons

Родителите в столицата със средно образование да получават еднократна помощ от 200 лева при раждане на първото им дете. Сумата за висшисти със степен „бакалавър“ да е 250 лева, а за магистри – 300 лева. Такова предложение внесоха днес общинските съветници от ВМРО в Столичния общински съвет (СОС). Целта му е да насърчава раждаемостта.

Еднократна помощ да има и за второ дете като сумите са съответно – 500 лв., 600 лв. и 700 лв. За трето дете ВМРО предлага сумите да са 1300 лв. за родители със средно, за бакалаври – 1500 лв. и за магистри – 1700 лв.

Критериите, на които трябва да отговарят родителите, за да имат право на парите, са минимум средно образование и постоянен/настоящ адрес на територията на Столичната община. За постоянен адрес се предвижда две години уседналост преди раждането на детето, а за настоящ адрес – три години.

Според данни на ВМРО раждаемостта в София е около 13 000 деца на година, като около 45% от семействата са с поне един родител с висше образование. Общинските съветници от партията предвиждат съотношение между семействата с едно, две и три деца в пропорция 6:3:1. По този начин те изчисляват, че приблизителната сума на година за изпълнение на програмата е 6,5 млн. лева. Предложението е средствата да се осигуряват всяка година от бюджета на Столична община.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments