Предлагат промени за срока на забраните за изстрелване на ракети при градушки

0
14
Среща в МЗХГ за ракетите при градушки
Среща в МЗХГ за ракетите при градушки. Снимка: МЗХГ

Ще бъдат предложени промени в сроковете за забрана на изстрелването на ракети при градушки. Това съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите. Те ще бъдат предложени в най-кратки срокове. Това стана ясно след среща между министрите на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров.

В обсъждането на темата участваха още командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, главният директор на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ Христо Щерионов, изпълнителният директор на ИА „Борба с градушките“ Ваньо Славеев и генералният директор на ДП „Ръководство на въздушното движение“ Георги Пеев.

На срещата министър Бозуков посочи, че вчера е посетил засегнатите населени места в област Пловдив и изтъкна, че нанесените щети върху продукцията на земеделските производители са значителни.

„Ние като ресорно министерство търсим всякакви възможности те да бъдат компенсирани, като за целта ще бъдат използвани различни финансови механизми“, каза аграрният министър.

По време на разговорите той постави и въпроса относно възможността за пренасочване на самолетите към алтернативно летище или по друг маршрут, за да се освободи въздушното пространство за изстрелване на противоградови ракети.

От своя страна министър Георги Тодоров заяви, че ще бъде прегледана нормативната уредба, регламентираща използването на въздушното пространство на България при работа на полигоните за борба с градушките. Той бе категоричен, че не трябва да се допускат компромиси с безопасността на хората и полетите. Обхватът на ракетите не застрашава прелитащия трафик, но са изключително опасни за въздухоплавателните средства, които излитат или кацат, както и тези, които летят на ниска височина.

Институциите си поставиха срок от 10 дни, след който ще бъдат предложени конкретни промени, които да оптимизират процеса за активиране и деактивиране на полигоните за борба с градушките, съобщиха още от МЗХГ.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments