Предлагат да има една разписка за двата вида избори през ноември

0
8
Машина за гласуване
Машина за гласуване. Снимка: Иван Евтимов, Фейсбук

Машинното гласуване на 14 ноември ще бъде истинско предизвикателство за голяма част от гласоподавателите. Това е третият парламентарен вот в рамките на една година и може да стане причина за сериозен анализ защо масово българите отказват да отидат до урните. Това обявиха от Обществения съвет към Централната избирателна комисия, които предлагат и конкретни възможни решения, предаде „DarikNews“.

Според тях би било удачно да има един избирателен списък като да бъдат сложени две колони за подписи за двата вида избори. Освен това гласуването да става само с една карта. След първото гласуване трябва автоматично да се зарежда второто.

Според Обществения съвет това ще направи вота по-интуитивен. Оттам предлагат да има и една разписка за двата вида избори. Това ще спести усилия на гласоподавателите и ще се избегнат възможни грешки. Това ще бъде много важно и за контролното преброяване.

От Обществения съвет предлагат да се направи и социологическо проучване, защото според тях невъзможността за боравене с машините е отказало много избиратели да отидат до урните на предишния вот.

Разпространението на видео и друга информация в социалните мрежи е полезно, но аудиторията е възрастово и социално ограничена.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments