Преди реконструкция в апартамент, потърсете експертно мнение

0
42
Саниране на жилищни сгради. Снимка: Pixabay.
Саниране на жилищни сгради. Снимка: Pixabay.

Строителният инженер Методи Андреев препоръчва, когато се прави ремонт, свързан с реконструкция на жилище, да се направи консултация със строителен инженер-конструктор. По думите му целта е да се види дали промените няма да засегнат носещи елементи.

„По принцип в една конструкция имаме носещи елементи, които поемат само вертикални товари и носещи елементи, които поемат и вертикални, и хоризонтални товари. Хоризонтални товари са предимно натоварванията от сеизмични въздействия.“, уточни инж. Андреев за „БНР“.

Експертът е категоричен, че при измененията е абсолютно забранено да се нарушава един от двата вида конструктивни елемента. Той обясни и какво представляват носещите елементи.

„Това са така наречените „преградни стени“ при условие, че те са обиколени от греди. Те са обикновено 12 см и изпълняват само разпределителни функции в помещенията. На пръв поглед те не са носещи, но участват във формирането на един периметър, кото ние строителните инженери наричаме „коравина на сградата“. Това е важно експлоатационно изискване, има и нормативни изисквания, свързани с този параметър.“, добави инж. Андреев.

Според него за хора, които не са специалисти, бутането на 12-сантиметрова преградна стена може да е лесно, но зависи къде се намира тя и колко е дълга. Инженерът поясни, че например събарянето на подобна стена в сграда от шест етажа, ако тя е се намира на 6-ия етаж има едно значение, а на първия – друго.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments