Преди Никулден: Каква риба ще сложим на трапезата?

0
103
Шаран
Шаран. Снимка: Искра.бг

„Очаквахме големи улови, но тази година Свети Никола не даде това, което очаквахме!“

Това коментира рибар в Бургаско по повод предстоящия празник – Никулден, на който по традиция на трапезата се слага риба.

Междувременно риболовните кораби акостираха на пристанището в Созопол за последно преди празничния ден и преди времето да се влоши. Рибарят Ангел Мавров коментира за „bTV“:

„Чернокоп и сафрид малко. Малко, не е кой знае какво, както го казват хората, че морето ври от риба. Ври от медузи!“

На бургаския пазар български са само шаранът, сафридът и чернокопът. Останалата риба е вносна. Търговците обаче уверяват, че всичко е прясно и обещават цената да не скача.

„7 лева ще го продавам шарана. Има колеги, които продават и на 6 лева. По принцип са нормални цените. Всеки може да си позволи по едно шаранче за празника да посрещне добре“, заяви продавачът Росен Тодоров.

Консумацията на риба у нас се е повишила, отчитат от Агенцията по рибарство. Изпълнителният директор на ИАРА Галин Николов уточни, че през изминалите 2 години има лек ръст в самото потребление, спрямо 2017-2016 г. – с около килограм-килограм и малко, което не е малко количество за малката ни държава. Той подчерта, че българската риба не е за подценяване и смята, че е по-вкусна от всяка друга.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments