Празник е! Антоновден е!

0
94
Свещ
Снимката е илюстративна. Източник: Pixabay

На днешната дата отбелязваме Антоновден. Православната църква почита паметта на Свети Антоний Велики, който е приеман за един от основоположниците на монашеството в християнския свят, предаде „БНР“.

Отец Антоний Милушев, свещеник в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ разказва, че Светецът останал сирак, когато бил 20-годишен. Наследил голямо имане, но и грижите за сестра си. Един ден отишъл в храма и чул евангелски текст, в който Христос казва:

Едно не ти достига, за да си спасиш душата – раздай имота си, па ела след мене.

Така и се случва. Антоний подарил имуществото си и се отдал на отшелнически живот. Минали години, но постигнал мир в душата си и станал духовен родител за десетки други, които го следвали, за да слушат беседите му.

Починал на 105-годишна възраст. Една година преди смъртта си влязъл в открита полемика с еретиците и победил.

Според народните ни поверия днешният празник предпазва от болести. Жените не трябва да плетат, предат, варят леща или боб. Иначе може да разсърдят шарката и чумата.

На този ден се приготвят содени питки и се раздават на близки и хора от квартала за здраве. Едната погача се оставя на таванското помещение „за белята, за лелята“ – така някога наричали чумата.

Една от легендите разказва, че имало двама братя близнаци – Антон и Атанас. Те създали ковашките клещи. По тази причина и именните им дни са един след друг, а всички железари, ковачи и ножари празнуват.

Днес имен ден имат: Андон, Антон, Антоан, Антоанета, Антония, Антонина, Тоня, Тончо, Донка, Донко, Дончо.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от