Правят заслони под връх Ботев, държавата ще ги финансира

3
743
Планина
Снимка: Pixabay, Архив

Изграждането на заслони и бункери по пътя за връх Ботев ще бъде финансирано от държавата. Това обяви кметът на Калофер Румен Стоянов за „БНТ“. Решението било взето след разговор между него и премиера Бойко Борисов във връзка с акцията за издирването на бащата и сина, които се изгубиха в Стара планина. Операцията беше прекратена, след като спасителите прецениха, че няма как мъжете да се оцелели след толкова време, прекарано на минусови температури.

Градоначалникът коментира, че условията в района на хижа Рай и връх Ботев, особено за неподготвени туристи, са изключително тежки, на голяма част от опасните места нямало подслони, а там където имало – били амортизирани и на повече от 40 години.

Според Стойнов, дошло е времето да се помисли за инфраструктурата в планината, особено за маршрута към връх Ботев, който е тежък, дълъг и човек няма къде да се подслони. Разговорът с Борисов е бил проведен снощи. Той поръчал да се направят проекти, а финансиране щяло да бъде осигурено.

Кметът на Калофер смята, че са необходими поне 2-3 заслона по тежкия маршрут. По думите му приоритетно ще се проектират бункери и заслони за опасните райони като местността Параджика, в която се предполагаше, че са се загубили мъжете.

Опитните планинари също смятат, че има крайна нужда от подобни бункери и заслони, защото могат да спасят живот.

3
Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
2 Коментирайте темите
1 Отговори на темата
0 Последователи
 
Най-интересен коментар
Гореща тема
2 Коментатори
ГеоргиМиро Скорошен коментатор
  Абониране  
нови стари най-гласувани
Известие от
Миро
Миро

Стига сте окепазявали планината. Кои са тези „опитни планинари“, които смятат, че там нужда да се правят бункери по този маршрут?

Gosho LZ1ZF
Gosho LZ1ZF

Интересно в Калофер, Карлово и Априлци няма ли туристи и туристически дружества? През 1987 щяха да ме съдят, че съм си бил направил „вила“ на връх Амбарица (буферна зона на резерват Стенето). Благодарение на доброволци от СПК – Софийски Планински Клуб металния заслон е реставриран и това лято ще се добавят малък нар, лекарства и други.

Амбарица Restore – доброволци ремонтираха заслона на върха

Baba Yaga.jpg