Правят промени в синята и зелената зона в Бургас

0
206
Синя зона
Синя зона. Снимка: Pixabay

Днес общинските съветници от културната комисия приеха с шест гласа „за“ и един „въздържал се“ Наредбата за изменение на сините и зелените зони, предложена от градоначалника Димитър Николов. Тя е в допълнение на Наредбата за условията и реда за платено и безплатно паркиране и контролиран достъп на моторни превозни средства в определени зони на територията на Община Бургас. Директорът на Общинското предприятие „Транспорт“ Андрей Рунчев коментира:

Този наредба предвижда два аспекта. Единият е трансформация от синя в зелена зона в района непосредствено до „Приморски парк“, обхода на пристанище Бургас и до Турското консулство. Това беше обсъждано и през миналогодишните ни сесии и ние бяхме поели ангажимент от администрацията за равнопоставеност между бизнеса и туризма на Северен и Централен плаж. Нашето предложение е от 01 май до 30 септември този участък да премине от синя в зелена зона. Това не засяга хората, които притежават стикери. Второто нещо, което се предлага е два участъка от ж.к. „Братя Миладинови“ да бъдат обособени в синя зона със съответните граници и един участък да бъде присъден към зелена зона в ж.к. „Лазур“ с граница до улица Копривщица.“

Причината за тези изменения е, че прогресивно и трайно продължава да нараства броя на новорегистрираните автомобили на територията на града. Това изисква необходимостта от осигуряване на възможности за паркиране на тези моторни превозни средства в границите на населеното място. Най-голяма нужда има в централните зони на града и до Приморски парк, където все още няма въведен режим за паркиране. В тези участъци се наблюдава допълнително натоварване, създават се предпоставки за задръствания, трудности при шофиране и пътнотранспортни произшествия.

Конкретните изменения в тази наредба предвижда въвеждане на „Зона с комбиниран режим“. Разширението на зоната и преминаването от един вид в друг е свързано и с текущата работа по интегрирания градски модел за обновяване и оптимизиране на транспорта. След приемането на наредбата се очаква да се регулира неправилното паркиране, което до голяма степен ограничава и затруднява движението в районите по улиците в междублоковите пространства и особено по големите булеварди.

Така ще се осигурят условия за безопасно движение не само на автомобилите, но и на пешеходци и колоездачи. За прилагане на новата уредба ще бъдат заделени средства в бюджета от издръжката на ОП „Транспорт“, която ще е в размер на около 20 000 лева.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments