Правосъдният министър: В България има корупция не само в стандартния ѝ вид

0
53
Янаки Боянов Стоилов
Снимка: Президентство

Правосъдният министър Янаки Стоилов определи част от корупцията в страната като „облагодетелствана“ от закона. В интервю за „bTV“ той даде пример за подобен тип корупция, насърчена от Закона за приватизацията. Чрез тях бяха опростени задължения за неизпълнени договори за десетки милиони левове, уточни той.

Интервюто на министъра идва приблизително 40 дни след съставяне на служебното правителство. До него се стигна, след като партиите, които присъстваха в парламента, не успяха да съставят кабинет и бяха насрочени нови избори за 11 юли. Веднага след като бяха назначени, служебните министри започнаха проверки на институциите, които оглавяват. Мнозинството от тях съобщиха за липсващи милиони, несъбрани дългове към хазната, липса на контрол върху неработещи съоръжения, пуснати в експлоатация, порочно възлагани обществени поръчки и редица разминавания между документни твърдения и факти. По този повод Стоилов обясни:

„Преди няколко години констатирах, че може да имаме корупция не само в стандартния вид.“

Правосъдният министър уточни, че под „стандартен вид корупция“ разбира действие, с което се нарушава законът. Той вижда 2 други начина за извършване на корупция в България. Първият е чрез създаване на закони, които облагодетелстват корпоративни частни интереси и превръщат корупцията в „законна“. Вторият е чрез решението на страната да прехвърли дейности на свои фирми, които на свой ред прехвърлят тези задължения другиму.

„Не е лошо държавата и общините да използват собствените предприятия, но те се превръщат в посредник, за да могат после други частни структури да усвояват тези пари“, обясни Стоилов.

По повод правосъдното министерство Стоилов отчете, че допреди години ведомството е било едно от тези с най-висок капацитет по отношение на законодателството и добави: „докато това министерство постепенно е изпразвано от съдържание, донякъде от това, че съдебната власт се обособи и придоби собствено управление с несполучливото определение правителство на съдебната власт в лицето на Висшия съдебен съвет.“

Според него като че ли се е бъркало независимостта на съдебната власт, която е нужна безспорно, с откъсването на тези дейности, които имат много по-широко съдържание и прехвърлянето им в редица други структури.

Правосъдният министър обяви още, че не съжалява за това, че е назначил Даниела Митева за директор на Агенцията по вписванията.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments