Правосъдният министър инспектира затвора в Плевен, а заместникът му ще посети този в Ловеч

0
13
Крум Зарков по време на посещението
Крум Зарков по време на посещението. Снимка: Министерство на правосъдието

Служебният правосъден министър Крум Зарков посети затвора в Плевен днес, като целта му беше да получи на място обратна връзка за действията, предприети в системата за изпълнение на наказанията от началото на мандата, както и запознаване с условията, при които търпят присъди лишените от свобода и условията на труд на надзорно-охранителния състав.

В Плевенския затвор и двете общежития към него са настанени близо 300 лишени от свобода. Началникът на затвора ст. комисар Стефан Стефанов информира, че сред приоритетите остава полагането на усилия за подобряване на условията, но и търсенето на възможности за трудова заетост на лишените от свобода. В Плевен трудово ангажирани са около 230 затворника, включително с тези, които полагат доброволен труд.

По отношение на ремонтните дейности бе установено, че в затвора Плевен са обновени всички спални помещения в корпуса, а за служителите са изградени нови помещения за отдих. Министър Зарков се срещна с част от надзорно-охранителния състав. Именно Плевен е едно от местата, където е сменен режимът на работа на надзирателите – от 24 на 12 часа. При проведените разговори днес стана ясно, че съставът не среща проблеми при осъществяване на служебните си задължения.

В Плевен правосъдният министър посети и единствения учебен център в системата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ /ГДИН/. Той е с капацитет за 40 души, като там се провеждат курсове за първоначална подготовка в рамките на до 2 месеца. В тази връзка отново бе препотвърден един от приоритетите на Министерството на правосъдието – изграждането на учебен център с пилотен затвор в с. Самораново. Комплексът ще се финансира по Норвежкия финансов механизъм и с неговата реализация ще се търси осъвременяване и модернизиране на концепцията за обучение на персонала в ГДИН. Предвижда се новият учебен център да е с капацитет до 100 обучаеми.

По време на инспекцията министърът беше придружаван от ресорния заместник-министър Мария Павлова и главния директор на ГДИН гл. комисар Ивайло Йорданов, които по-късно през деня ще посетят затвора в Ловеч.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments