Правната комисия в парламента обезсмисли преференциите

0
91
Изборни бюлетини. Снимка: архив
Изборни бюлетини. Снимка: Архив

На заседанието си в сряда правната комисия в Народното събрание реши да обезсмисли преференциите при изборите за депутати, евродепутати и общински съветници, както искаха от ДПС. Предложението беше прието с гласовете на ГЕРБ, „Обединените патриоти“, „Воля“ и ДПС, а БСП бяха против.

С приетите промени в Изборния кодекс, за да може кандидат от листата на по-задна позиция да измести друг, той трябва да събере толкова преференции, които са необходими са вкарването на един депутат, евродепутат или общински съветник. Така например за пренареждане на листата за евродепутати един кандидат трябва да събере над 100 000 гласа.

Според действащия закон прагът за преференцията на евроизбори остава 5% от гласове за дадената листа, а за парламентарни -7%.

С гласовете на ГЕРБ и „Воля“ на второ четене в комисията отпадна забраната за огласяване на социологически проучвания в изборния ден. БСП, ДПС и „Обединените патриоти“ бяха против с аргумент, че ще се стигне до изкривяване и манипулации на вота. Очакванията са предложението да не бъде прието в пленарната зала.

Номерата на партиите, коалициите и инициативни комитети остават, реши още правната комисия, като те ще бъдат от 1 до 100. Номерата на кандидатите за депутати, евродепутати и общински съветници в листите ще започват от 101 и така се премахва възможността за феномена 15/15 и така няма да има грешка в преференция за даден депутат.

Комисията отхвърли предложението на ДПС да няма ограничение на броя на секциите в чужбина. „Обединени патриоти“ са твърдо против подобен ход заради вота в Турция, макар че въведените ограничения затрудняват вота на българските граждани и в други страни. Отхвърлено беше и предложението на ДПС да падне забраната за предизборна агитация на майчин език – нещо, което движението предлага при всяко отваряне на Изборния кодекс.

Решенията на комисията влизат за обсъждане и гласуване в парламента в четвъртък.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments