Правната комисия в ОбС-Бургас разгледа предложението на ОЗБГ за многоетажен надземен паркинг в ж.к. „Възраждане“

0
112
Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Комисията по правни въпроси в Общинския съвет в Бургас разгледа докладната записка на Организация за закрила на българските граждани /ОЗБГ/ за изграждането на многоетажен надземен сглобяем паркинг в ж.к. „Възраждане“. Самата докладна записка беше подготвена от ОЗБГ и предоставена на общинския съветник Георги Събев от СЕК, който я входира в Общинския съвет, тъй като от родолюбивата организация нямат право да го направят според сега действащата нормативна уредба.

В предложението е предвидено многоетажният надземен сглобяем паркинг да бъде изграден на кръстовището на улиците „Сливница“ и „Дебелт“ върху общински терен с площ от 928 квадратни метра. От ОЗБГ предприеха тази инициатива, защото проблемът с паркирането в бургаския ж.к. „Възраждане“ е от години и не само, че не се решава, а дори се задълбочава.

Затова от родолюбивата организация са откликнали на нуждите на хората и са предприели действия по въпроса. Те са се запознали обстойно с казуса като са намерили и подходящ общински терен, върху който да бъде изграден паркингът. Идеята е той да бъде със статут на „синя зона“.

Гражданите приеха идеята на ОЗБГ изключително добре и за много кратко време бяха събрани около 300 подписа в подкрепа на нейното реализиране. Освен това са били проведени и срещи с жители на града и хората вече имат надежда, че този проблем може да бъде разрешен.

В докладната записка е посочено, че през годините ж.к. „Възраждане“ се е превърнало в място за живеене, което не е за предпочитане и една от основните причини е, че автомобилите са узурпирали почти всички свободни публични пространства – тротоари и подстъпи към обекти, зелени площи, детски и спортни площадки и други, което води до драстично влошаване на градската среда и качеството на живота в нея.

Причините за липсата на достатъчно паркоместа са най-различни, но най-важното е, че няма изгледи проблемът да бъде решен в близкото бъдеще. Единственият възможен вариант в момента е именно изграждането на надземния многоетажен сглобяем паркинг. Освен всичко останало по него може да бъде поставена растителност и той ще бъде и естетически издържан и ще кореспондира и с останала градска среда.

От ОЗБГ са изчислили, че за изграждането на конструкцията ще са необходими 4 174 523 лева, които трябва да бъдат заложени в бюджета на Община Бургас за следващата година.

По време на днешното заседание на Комисията по правни въпроси докладната беше защитена от представителя на ОЗБГ Бисер Русимов. Той обясни, че са искали информация за други зони на Бургас и от тях е станало ясно следното:

„Например подсиня зона номер 20 има 740 паркоместа, а има продадени 940 стикера. Получава се едно разминаване от 200 автомобила, които всяка вечер няма къде да паркират. Община Бургас трябва да води целенасочена политика, за да се облекчи режимът на паркиране от гледна точка на гражданите. Редица европейски държави са го решили като са използвали въздушните пространства. Става въпрос за парцел от 980 кв.м. и ако устройственият план позволява там може да се изгради едно съоръжение, което е значително по-евтино.“ 

От своя страна председателят на правната комисия Иво Баев обяви, че според него докладната записка трябва да бъде изпратена за становище на общинска администрация и по специално на отдел „Устройство на територията“ и „Финанси“. Според него ще се наложи и провеждането на обществено обсъждане по този въпрос. Предложението му за изпращане на администрацията беше одобрено от останалите общински съветници. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments