Правната комисия в ОбС-Бургас одобри проектобюджета за 2020 година

0
166
Заседание на Комисията по правни въпроси

Комисията по правни въпроси в Общинския съвет в Бургас одобри проектобюджета за 2020 година. Той предизвика дебати, които обаче не бяха по това какво се съдържа в него, а защо е качен толкова късно на сайта на общината – чак на 17 януари. Въпрос, който беше обсъждан и в понеделник на заседанието на икономическата комисия, която заради това отхвърли проекта.

Председателят на правната комисия Иво Баев беше категоричен, че ще гласува „против“ бюджета. Ето какви бяха неговите аргументи:

„Това е най-важният документ, а ни се даде на 17 януари. Това е много кратък срок преди да започнат да го разглеждат комисиите. Не знам колко от вас са го изчели целия. Аз намирам за абсолютно незаконосъобразно приемането му в комисия и след това след 10 дни от Общинския съвет. Има нужда от анализ. Аз съм се обърнал към специалисти и за това кратко време нито един от тях не може да вземе отношение. По него е работено няколко месеца, а от нас се иска за няколко дни да го приемем. Аз се обадих и на Иван Костов, и на Симеон Дянков и двамата се смяха и ми съчувстваха, че за пет дни трябва да взема решение по нещо такова. Управляващата партия не я интересува мнението на общинските съветници. Това е пожарна работа. Аз с пожарни работи не се занимавам. Моята съвест лична и професионална не ми позволява да гласувам „за“.“

Секретарят на община Бургас Божидар Кънчев обяви, че местната управа се вмествала в законовите срокове. Бюджетът се подготвя от октомври, но процедурата по неговото приемане стартира, след като парламентът одобри републиканския бюджет. Ето какво каза Кънчев:

„Ние се вместваме в законовите срокове. Началната дата е приемането на държавния бюджет и да искаме няма как да разширим времето. Това, че тази година, се случиха по този начин празниците, не зависи от нас.“

От своя страна общинският съветник Константин Бачийски обяви, че граждани са му се оплакали, че са били принудени да отидат на обществено обсъждане на проектобюджета, без да са се запознали с него, защото той не е бил публикуван.

От администрацията обясниха, че не е бил качен на сайта, защото предложенията, които били направени по време на обществените обсъждания, се взимали под внимание, когато се изготвя проектът.

Зам.-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева пък контрира общинските съветници, като каза, че е очаквала повече от тях да присъстват по време на обществените обсъждания, но не само да седят по столовете, а да вземат дейно участие.

В крайна сметка проектът за бюджет на Бургас за 2020 година беше одобрен с четири гласа „за“ и два – „против“.

Заседание на Комисията по правни въпроси

305 942 777 лева е бюджетът на община Бургас за 2020 година. Държавната субсидия е 117 704 000 лева124 милиона лева са финансиране от общината. А 24 милиона и 877 хиляди лева са останали по сметките от миналата година.

Приоритетите в проектобюджета са здравеопазване, образование, бизнес и екология.

Неговото мото е „Сигурност и перспектива за Бургас“.

Заседание на Комисията по правни въпроси

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments