Правителството отпусна 14 милиона лева за закупуване на компютри за учители и ученици

0
318
Красимир Вълчев
Красимир Вълчев. Снимка: Фейсбук

Кабинетът отпусна 14 милиона лева, с които ще бъдат закупени компютри за учители и ученици. Това съобщи след редовното правителствено заседание ресорният министър Красимир Вълчев. Той уточни, че 12 000 от машините ще бъдат за ученици, а 4000 – за преподаватели.

Вълчев подчерта, че няма как да бъдат закупени компютри за абсолютно всички деца и учители в страната, защото към настоящия момент учениците са 700 000, а преподавателите – 90 000. От тях около 67 000 са в школата, останалите са в детските градини.

За закупуването на компютрите съобщи първи вчера премиерът Бойко Борисов при посещението на терена, на който се планира да бъде изграден седми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Вълчев уточни, че освен тези 16 000 компютъра се очакват средства за закупуването на още 80 000.

„Проблемът ни е както с изискванията и промените в оперативната програмата, така и с това, че в световен мащаб има недостиг на произведените устройства заради повишеното търсене, особено когато става въпрос за големи поръчки. Вероятно в търговската мрежа могат да се намерят, но десетки и стотици, но не и когато говорим за хиляди. Ние ще дадем изискванията на училищата и те не трябва да се насочват към определен производител. Изискванията са такива, че ще позволяват да се купуват на много производители на брой устройства. Ще има изисквания като тъч дисплей, клавиатура и т.н.“, каза още образователният министър.

Той изнесе и данни за разпространението на коронавируса до момента в школата. Към днешна дата заразените ученици са 162-ма, а преподавателите – 159. Това означава, че на ден има по 5-6 нови случая. Вълчев подчерта, че 99,7% от учениците усвояват материала присъствено.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments