Правителството отмени решението за обособяване на Обзор като отделна община

0
157
Иван Шишков
Иван Шишков. Снимка: МРРБ

Служебното правителство отмени решението за обособяване на Обзор като отделна община. Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/.

То бе взето на 24 март 2021 година и предвиждаше отделяне на населени места от община Несебър, област Бургас, и създаване на нова община с административен център град Обзор, област Бургас. Това съобщи на брифинг след заседанието на Министерския съвет министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Той обясни, че решението е взето след направен финансов анализ, от който става ясно, че отделянето на Обзор като самостоятелна община ще породи изключително тежки финансови затруднения, както за администрацията, така и за местното население. Това би довело до повишаване размера на местните данъци и такси.

Министър Шишков посочи и друг важен аргумент, който не позволява създаването на нова община. Населението на Обзор и няколкото населени места около него е 2331 души. Съгласно Закона за административно-териториалното устройство на Република България този брой жители е недопустим за създаване на отделна община.

„Представете си какъв административен потенциал трябва да има, колко административни длъжности трябва да има, за да може да функционира нормално една община. Тя трябва да има администрация, данъчни служби, общински съвет. Може да се окаже, че населението може и да не стигне, за да попълни длъжностите“, каза регионалният министър.

Той добави, че правителството не може да не се съобрази с искането на населението и резултатите от референдума, но анализите сочат, че на практика няма как да се създаде функционираща община, която да обслужва населението, бизнеса и да допринася за развитието на населените места.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments