Правителството одобри мерки заради 45 процедури за нарушение на правото на ЕС

0
10
Министерски съвет
Министерски съвет. Снимка: Министерски съвет

На редовното си заседание днес правителството одобри План за действие за 2022 година с мерките, които произтичат от членството на България в Европейския съюз. Проектът е изготвен на базата на предложенията на работните групи към Съвета по европейските въпроси. В него са включени и 73 мерки от Плана за 2021 година, съобщиха от Министерския съвет. Планът съдържа общо 310 мерки, включващи и подготовката на българските позиции за 97 заседания на Съвета на Европейския съюз.

В проекта на План за действие за 2022 г. са включени 213 мерки, свързани с:

• изготвяне на нормативни актове, въвеждащи изискванията на директиви на ЕС със срок за транспониране през 2022 г. и до края на месец април 2023 г., както и директиви и рамкови решения, чиито срок за транспониране е изтекъл, но все още не са въведени. осигуряването на прилагането на учредителните договори, регламентите и решенията на ЕС;

• изпълнение на поети ангажименти в рамките на Пилотния проект за правото на ЕС или в рамките на процедури за нарушения по чл. 258 от Договора за функционирането на ЕС;

• докладване на Европейската комисия и/или задължение за предоставяне на информация съгласно учредителните договори, директивите, регламентите и решенията на ЕС.

Особена загриженост предизвикват мерките, свързани с отстраняване на допуснати от България нарушения на правото на ЕС. В проекта са включени 48 мерки, свързани с поети ангажименти в рамките на 45 процедури за нарушение.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments