Пратеник на ООН настоя да ратифицираме Истанбулската конвенция

0
63
Насилие
Снимката е илюстративна. Източник: Пиксабей

Специалният докладчик на ООН по въпросите на насилието над жени Дубравка Симонович настоя да намерим подходящ превод на понятието „джендър“ и да преосмислим позицията си „против“ Истанбулската конвенция. Тя е на посещение у нас от 14 до 21 октомври и даде изявление пред медиите, в което обяви, че Конституционният съд не е взел предвид Конвенцията за правата на жените.

„Призовавам правителството, медиите, неправителствения сектор да се ангажират в конструктивен диалог и да намерят правилния превод на термина „джендър“ и тълкуването на Истанбулската конвенция. Важно е да се гледа на конвенцията като на жив, действащ инструмент и да се преосмисли посоката на разсъждение.“, каза докладчикът на ООН.

Според нея целият проблем около ратифицирането на документа у нас се е породил от сгрешена представа за понятието „джендър“. Тя каза, че то присъства и в Конвенцията за жените на ООН и попита дали решението на Конституционния съд „против“ Истанбулската конвенция означава, че магистратите са срещу документа на Организацията на обединените нации.

„Трябва да се противостои на грешния превод на термина, за да се върви към ратификацията на конвенцията и да се спре насилието над жени. Само в тази конвенция понятието „джендър“ е преведено по този начин и това изопачи какво означава насилието над жени, основано на пола.“, настоя Симонович.

Иначе тя похвали правителството за промените в Наказателния кодекс, насочени срещу домашното насилие, но според нея са необходими още мерки в тази насока. Тя напомни, че през миналата година у нас са били убити 33 жени от своя партньор в живота, но подчерта, че в много случаи изобщо не се подават сигнали и обществото ни все още не е достатъчно чувствително на тази тема.

Според докладчика на ООН е необходимо и да бъдат изградени повече центрове за закрила на пострадали от домашно насилие у нас. Тя посочи като пример София, където има само един.

Искра.бг ви припомня, че с гласовете на 8 от 12-те съдии Конституционният съд взе решение, че Истанбулската конвенция противоречи на основния закон на България. КС бе сезиран след създалото се огромно напрежение в обществото около предстоящото ратифициране на документа. Според конституционните съдии в конвенцията се съдържа текст, който би наложил в България да се създадат процедури, осигуряващи правно признаване на пол, различен от биологичния.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от