Пръскат с опасни пестициди в Плевен? Деца се обринаха след игра край нива

0
139
Земеделска земя
Снимка: Wikimedia commons

Деца се обринаха след като играха футбол край земеделски земи в Долна Митрополия. Според жителите на града, причина за алергията е пръскането с пестициди. Те се опасяват, че арендатори използват непозволени химикали за обработка на земеделските култури.

„На 24-ти се извърши нерегламентирано пръскане от земеделски производител. След като посетих мястото, видях, че в непосредствена близост играят деца. Свиках комисия и на следващия ден стана ясно, че децата са в болница с алергична реакция. Препаратът е български с 28 дни карантинен срок на пръскане. Няма химичен препарат, който да е безвреден. Имаше и вятър, който го разнесе“, разказа пчеларят Мирослав Маринов за „Нова телевизия“.

Между 30 и 40 на сто от пчелите на Маринов са отровени.

„В Плевенска област имаме отравяния на пчелни семейства във всички общини. Затова беше организира ни протеста на 4 май. Пръска се през деня, когато изрично е забранено. Пчеларите не са предупреждават. Санкцията е от 500 до 100 лв. за отравяне на пчели. До момента обаче няма глобен земеделец“, коментира и председателят на Областен пчеларски съюз – Плевен Юлиян Станчев.

Кметът на Долна Митрополия Цецо Андрейски отчете, че само двама земеделци са предупредили, че ще пръскат.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments