ПП-ДБ призова ЦИК да използва флаш паметта на машините срещу грешки в протоколите

5
89
Коалиция
Коалиция "Продължаваме промяната"-"Демократична България". Снимка: Зелено движение

От коалиция “Продължаваме промяната-Демократична България” /ПП-ДБ/ призоваха данните от флаш паметта на машините за гласуване да се използват за отстраняване на технически грешки в изборните протоколи. Обединението изпрати искането си под формата на писмо до Централната избирателна комисия коалиция /ЦИК/.

От ПП-ДБ подчертават, че духът на решението на Административен съд-София от 24 февруари, с което той установи, че одобреният от ЦИК секционен протокол не отговаря на изискванията на Изборния кодекс, е разминаванията в данните на секционните комисии да се установяват максимално рано, като се използват и електронните данни от машините.

“Нелогично е наличните данни на флашките да не се използват за проверка и отстраняване на грешки. Очакваме ЦИК да възложи на “Информационно обслужване” да ползва тези данни при компютърната обработка в Районната избирателна комисия”, заяви ИТ експертът и кандидат за народен представител от коалицията Божидар Божанов.

Писмото е подписано от кандидата за народен представител Надежда Йорданова, която заяви, че коалиция ПП-ДБ настоява ЦИК да организира по-добра проверка на данните при предаване на протоколите на секционните избирателни комисии в районните избирателни комисии.

“Резултатите в протоколите от преброяването на машинните бюлетини трябва да се сверяват с контролните данни във флаш паметите на машините още в РИК, а не дни по-късно при публичното им оповестяване на интернет страницата на ЦИК”, каза Надежда Йорданова.

Абониране
Известие от
guest
5 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Венци
Венци
2 месеци по-рано

Добре че са от пп-дб да им отворят очите 🙂

Алекс
Алекс
2 месеци по-рано

ПП и ДБ знаят тънкостите при преброяването на протоколите… със сигурност пак ще има злоупотреби от всички!

Петър
Петър
2 месеци по-рано

При тези всичко е лъжа и измама!

Пацо
Пацо
2 месеци по-рано

Пак са змислили някаква шашма тия, щом толкова исърдно рекламират тия флашки

Лили
Лили
2 месеци по-рано

Във всички големи компании е забранено да се приемат подаръци флашки и да се ползват на фирмените компютри. Това е най-лесния начин да хакнеш нечияа система. Защо да не хакнат и изборите с умела манипулация на данните?