ПП-ДБ поканиха ГЕРБ заедно да внесат правила за работа на Антикорупционната комисия

0
62
Кирил Петков и Христо Иванов
Кирил Петков и Христо Иванов. Снимка: Пресфото - БТА, Владимир Шоков

Съпредседателите на коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ /ПП-ДБ/ Кирил Петков и Христо Иванов изразиха загриженост относно забавянето в стартирането на работата на новосъздадените антикорупционни органи в страната.

От днес няма орган, който да разследва корупция във властта. Причината е, че от 1 март КПКОНПИ беше разделена на две отделни институции – едната фокусирана върху отнемането на имущество, получено по незаконен път, и друга, занимаваща се с противодействието на корупцията. Съставът на тези институции обаче остава непопълнен, което спира всякаква дейност по разследване на корупционни практики във властта.

Петков и Иванов призоваха за сътрудничество с ГЕРБ, предлагайки съвместно внасяне на правилата за работа на новите комисии в парламента на 5 март. Целта е да се осигури нормалното функциониране на антикорупционните механизми и да се върне доверието в правосъдната система на страната.

Кирил Петков сподели, че е получил покана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за участие в Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/, виждайки в това позитивна стъпка към диалог и конструктивно сътрудничество.

Проблемът със забавянето на работата на антикорупционните органи подчертава необходимостта от спешни действия и единение между политическите сили в България. Реформите в сектора на правосъдието и борбата с корупцията са ключови за осигуряване на стабилност, прозрачност и справедливост в българското общество.

Предстои да видим дали съвместните усилия на ПП-ДБ и ГЕРБ ще доведат до бързото попълване на състава на новите антикорупционни комисии и възстановяване на тяхната функционалност. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments