ПП-ДБ канят ГЕРБ-СДС на експертни разговори за антикорупционната комисия

1
80
Атанас Атанасов, Кирил Петков и Николай Денков
Атанас Атанасов, Кирил Петков и Николай Денков. Снимка: Скрийншот

„Продължаваме Промяната-Демократична България” /ПП-ДБ/ покани ГЕРБ-СДС на разговори на 5 март за Комисията за противодействие на корупцията, която по новия закон, приет преди пет месеца, трябваше да заработи от днес. 

Кирил Петков заяви, че във вторник се надява да бъдат внесени правилата за антикорупционната комисия, за да могат номинациите да бъдат пример за всички други регулатори. Той уточни, че разговорите не трябва да са на ниво партийни лидери, а могат да се водят от юристи на двете коалиции. 

Той изрази задоволство, че Бойко Борисов отправя покана за разговор за Комисията за защита на конкуренцията, но уточни, че “идеята не е да сменим една майка с друга майка”, визирайки председателката на КЗК Юлия Ненкова, която е с отдавна изтекъл мандат и е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, който е девети мандат народен представител.

“Идеята е да направим прозрачен процес и промяна в закона за КЗК, така че да няма едновластие на председателя, а цялата общественост да знае, че всички цени в магазините, всички обществени поръчки, които се оценяват от КЗК, са направени така, че да защитават обществения интерес”. 

Според съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов  казусът с Мартин Божанов-Нотариуса ясно показва, че в момента няма институция, която по един или друг начин да не е засенчена от съмнения и това също налага най-сетне да се пристъпи към създаване на Комисията за предотвратяване на корупцията като нов орган, който може да се ползва с обществено доверие.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Дидо
Дидо
10 дни по-рано

Не се научиха, че с ПП и ДБ няма какво да постигнат