ПП-ДБ иска ново осветление в Морската градина във Варна и повече места в детските градини

0
44
София Колева
София Колева. Снимка: ПП-ДБ

В седмицата на жената даваме гласност на идеите и новите предложения на общинския съветник София Колева от групата на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ в Общински съвет – Варна. Сред нейните приоритети са детските градини и липсата на места.

По думите й, въпреки че чрез препълване на групите над позволения норматив това официално се избягва, трябва да се мисли за разкриване на групи. В момента има по 30 деца в група, а трябва да са доста по-малко. На практика ежедневно има доста отсъстващи и децата никога не са този брой, но и това се случва. Колева смята, че ако се реши проблемът чрез нови сгради би било доста бавно, но може би най-добрият вариант да се мисли за пристройки или да се правят допълнителни групи, където е възможно и физически сградният фонд позволява.

Такова предложение е входирано от групата на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ и предстои да се разгледа в ресорната комисия. Идеята е да се разкрие група в ДГ „Палечко“, където има възможност това да се случи. Има и положително становище от администрацията, допълва Колева. По думите й прирастът е отрицателен през последните години, но пък има много механичен прираст – хора, които се преселват във Варна. Те са основно млади семейства, така че очакваме да продължи този проблем, особено в централните райони като „Приморски“ и „Одесос“, където положението е най-трудно, обясни София Колева.

Фокусираме се и към други проблеми – тези в Морската градина. Ако сте се разхождали около Планетариума, Аквариума и Детския кът сте забелязали, че вечер няма осветление, припомня София Колева. Има доста големи храсти и скрити от тях пейки, където се събират групи младежи. Липсва видеонаблюдение, но и никога не е било монтирано.

„Аз лично съм се разхождала с детето си на тази площадка покрай Аквариума, ставало е тъмно, виждали сме как идват групи от младежи, пиещи алкохол и майките с деца там очаквано се притесняват“, споделя Колева.

Би било добро решение да се окастри избуялата растителност, да бъде в добър вид и да не служи за прикриване на събрали се хора. Нужно е да се оправи осветлението, за да е осветено постоянно и би било много добро решение да се поставят една или две охранителни камери, за да бъде тези зони под наблюдение. Трябва да се грижим за нашите ценни туристически обекти и да ги пазим, коментира още Колева.

Относно казуса с Пловдивски панаир София Колева обясни, че в момента няма видима чиста загуба за Община Варна, но това са много години, в които за акциите, придобити безвъзмездно като дарение от министерството, няма получени дивиденти. Пловдивски панаир е една огромна загуба, която продължава да се увеличава, смята Колева. Няма и перспективи да си получи дивидент от тези акции.

Част от поддръжниците на това акциите да се върнат на държавата , смятат, че те трябва да останат в едно търговско дружество, което евентуално би могло да има печалба, но текущият финансов резултат показва единствено загуба. Така в момента текат съдебни дела, апортната вноска е запорирана, така че дали някога ще може да бъде призната от съда и това да се случи не е ясно, обясни София Колева.

„Призовавам общинските съветници да прегледат изцяло документацията, историята, всички решения, които са взимани предходни. Вече има постановление на Министерски съвет , според което държавата трябва да запази своя дял минимум 51 процента от акциите на Пловдивски панаир, за да може да се защити държавния интерес, което в момента е нарушено“, финализира темата Колева.

Относно предложението за създаване на Фонд за социални предприятия Колева разясни защо от групата са гласували „Въздържал се“. По думите й като цяло социалните предприятия са много ценни организации със собствената си дейност и допринасят за много каузи. Имат и допълнителен принос като наемат хора, които са с увреждания, уязвими лица, напуснали институции и всякакви групи, които имат нужда от подкрепа. В момента във Варна има регистрирани 12 социални предприятия клас „А“, които отговарят на изискванията на закона, обясни Колева. Съответно създаването на този фонд дава възможност за дузина предприятия във Варна да кандидатстват.

Предложената сума от 150 хил. лв. от бюджета не е минала през финансова комисия, не е предвидена в бюджета и приемането на решение директно, прескачайки всичко, означава, че трябва да се отреже от други социални услуги, за да се включи този фонд без да е планирано. Трябва да се мине по каналния ред и да се направи разчет, да се предвидят средствата и произхода им, обясни София Колева.

Според нея трябва да се изчакат становищата на Министерството на труда и социалната политика и Асоциацията на социалните предприятия в България дали предложеният фонд нарушава правилото за забрана на двойно финансиране.

„Моята мисия в Общинския съвет е много обширна“, казва София Колева. По думите й тя е в Общинския съвет като един работещ млад човек с идеи, който иска да подобри много сфери. Тя работи в областта на проектното финансиране, социалните услуги, образованието и младежките дейности. Като цяло Колева е насочена към обществени сфери.

„Искам да работя над проблемите, които съществуват, да се намерят нови решения, но след широко обсъждане, затова нямам фиксирано готово решение, което би било изкуствено присадено. Искам да се запозная добре с всички проблеми като вече вляза в работата на администрацията, да видим какво е възможно, какво – не е, какво иска обществото и по средата да намерим най-доброто решение“, каза в заключение София Колева.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments