Позволиха до 10 000 фенове на стадиона за Олимпийските игри в Токио 2020

0
39
Стадион, места.
Снимка: Пиксабей

До 10 000 японски фенове ще бъдат разрешени на местата на Олимпийските игри в Токио 2020, съобщава “BBC”Феновете от чужбина вече бяха забранени от игрите, но беше потвърдено, че зрителите от Япония ще бъдат допуснати. Капацитетът ще бъде определен на 10 000 зрители, при условие че не надвишава 50% от този на мястото, на което се провеждат.

На феновете няма да бъде позволено да викат или да говорят високо и трябва да носят маски за лице по всяко време, докато са на местата.

Олимпийските игри трябва да започнат на 23 юли, докато Параолимпийските игри следва да стартират месец по-късно, от 24 август. Номерата на зрителите за Параолимпийските игри ще бъдат потвърдени до 16 юли, се казва в съвместно изявление на Международния олимпийски комитет (МОК), Международния параолимпийски комитет (IPC), организационния комитет на Токио 2020, правителството на столицата в Токио и правителството на Япония.

Решението за допускане на зрители идва въпреки публикуването на доклад миналата седмица от японски медицински експерти, в който се казва, че провеждането на игрите без зрители е най-малко рисковият и желан вариант. Председателят на организационния комитет на Токио 2020 Сейко Хашимото заяви:

“Има толкова много случаи, както на национално, така и на международно ниво на спортни събития със зрители.”

“Като прилагаме задълбочени мерки и въз основа на правителствените критерии, ние вярваме, че можем да проведем игрите със зрители. Целият свят е изправен пред същите проблеми и ние трябва да работим заедно, за да ги преодолеем.”

Ако има бързо нарастване на инфекциите с COVID-19 и въздействие върху здравните системи в Япония, петте страни ще обмислят допълнителни ограничения. Това може да включва допълнително намаляване на броя на зрителите на местата.

Има опасения, че игрите могат да предизвикат нарастване на коронавирусните инфекции в Япония. В резултат премиерът Йошихиде Суга миналата седмица насърчи японската общественост да гледа игрите по телевизията, вместо да присъства лично на събитията.

В неделя извънредното положение в Токио беше отменено, 5 седмици преди началото на Олимпийските игри. Аварийни ограничения поради COVID-19 бяха в сила в столицата на Япония и други префектури от края на април на фона на нарастването на инфекциите.

Някои „квазиаварийни“ мерки обаче ще останат в сила в някои райони, включително Токио, до 11 юли. В събота състезател от Уганда беше регистриран като първият с положителен тест за COVID-19 при пристигането си в Япония.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments