Пожарникари се борят с голям горски пожар в югозападна Франция

0
167
Горски пожари
Горски пожари. Снимка: Pixabay

Повече от 1000 пожарникари се бориха да овладеят голям горски пожар, който изпепели голяма площ от борова гора в югозападна Франция, намираща се в регион, който вече беше опустошен от пламъци миналия месец, информира „Асошиейтед прес“.

Местните власти съобщиха, че повече от 68 квадратни километра (26 квадратни мили) са изгорели от вторник в района на Жиронд и съседните територии, тъй като Франция, подобно на други европейски страни, е обект на горещо и сухо лято. Очаква се температурите да достигнат 40 градуса по Целзий (104 по Фаренхайт) в четвъртък в региона.

Пожарът наложи евакуацията на около 10000 души и унищожи най-малко 16 къщи. Снимки, публикувани от пожарникари, показват пламъци, бушуващи през борови гори през нощта, изпращайки облаци дим във въздуха и осветявайки небето с интензивна оранжева светлина.

Премиерът Елизабет Борн и министърът на вътрешните работи на страната Джералд Дарманин трябваше да посетят евакуирания малък град Хостенс в четвъртък, за да се срещнат с пожарникари, спасители, местни служители и доброволци. Дарманин коментира, че девет самолета и два хеликоптера са мобилизирани за борба с огъня.

Регионът Жиронда беше засегнат миналия месец от големи горски пожари, които наложиха евакуацията на повече от 39 000 души, включително жители и туристи. Тази седмица Франция е в разгара на четвъртата гореща вълна за годината, тъй като страната е изправена пред това, което правителството предупреди, че е най-тежката суша в историята.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments