Пожар унищожи хиляди домове в лагери за бежанци рохинги

0
138
Бежанци
Снимка: Pixabay

Масивен пожар избухна в лагерите за бежанци рохинги в южната част на Бангладеш в ранните часове днес, съобщиха от ООН. Пламъците са унищожили домове, принадлежащи на хиляди хора.

Агенцията на ООН за бежанците съобщи, че над 550 домове, в които са били настанени около 3500 души, са били напълно или частично унищожени от пожара, както и 150 магазина и едно съоръжение, принадлежащи на организация с нестопанска цел.

Снимки и видео, предоставени на „Reuters“ от един от бежанците от лагера „Наяпара“, показват семейства, включително деца, които се опитват да спасят свои вещи от все още тлеещите си домове. Лагерът, който е бил действащ в продължение на десетилетия е почти напълно изпепелен, като от него са останали само бетонните стълбове и части от дървени материали.

От Агенцията на ООН за бежанците заявиха, че ще осигурят подслон, материали, зимни дрехи, топла храна и медицински грижи за бежанците, които са принудени да напуснат бежанския лагер в квартал „Кокс базар“, който е разположен в югоизточната част на Бангладеш и граници с Мианмар. „Експертите по сигурността поддържат връзка с властите, за да разследват причините за пожара.“, разкриха от агенцията и подчертаха, че до момента няма данни за жертви.

Мохамед Шамсуд Дуза, високопоставен служител от правителството на Бангладеш, отговарящ за бежанците, заяви, че пожарната служба е прекарала два часа в опити да потуши пожара, но е възпрепятствана от експлозията на газови бутилки в домовете.

През последните седмици правителството на Бангладеш е разпоредило изпращането на няколко хиляди бежанци рохинги на отдалечен остров, въпреки протестите на правозащитните организации, които твърдят, че някои от преместванията са били принудителни. Понастоящем повече от един милион рохинги живеят в континенталните лагери в южната част на Бангладеш, като по-голямата част от тях са избягали от Мианмар през 2017 г. заради военизирани репресии, за които разследващите в Обединеното кралство твърдят, че са били с цел геноцид.

Властите на Мианмар на свой ред отричат твърденията да са истина. Според разкази на бежанци огънят е унищожил част от лагер, обитаван от рохинги, които са избягали от Мианмар, за да се спасят от военна кампания, организирана срещу тях.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments