Повторно заразяване с COVID: Мъж изкара болестта по-тежко от първия път

0
148
COVID-19
Снимка: Pixabay

Мъж в САЩ се заразява с COVID-19 два пъти, като втората инфекция става много по-опасна от първата, съобщават лекарите, цитирани от “BBC”25-годишният мъж се нуждае от болнично лечение, след като дробовете му не могат да получат достатъчно кислород от работата си.

Реинфекциите остават редки, а към момента мъжът се е възстановил. Но проучването в Lancet Infectious Diseases поставя въпроси за това колко имунитет може да бъде изграден до вируса. Мъжът от Невада няма известни здравословни проблеми или имунни дефекти, които биха го направили особено уязвим към COVID-19.

Какво кога се случи?

  • 25 март – Първа вълна от симптоми, включително възпалено гърло, кашлица, главоболие, гадене и диария
  • 18 април – За първи път дава положителен тест
  • 27 април – Първоначалните симптоми напълно отзвучават
  • 9 и 26 май – Два поредни отрицателни тестове за вируса
  • 28 май – Той отново развива симптоми, като този път се включват треска, главоболие, световъртеж, кашлица, гадене и диария
  • 5 юни – Той дава положителен резултат за втори път и е хипоксичен (ниско съдържание на кислород в кръвта), придружено със задух

Учените казват, че пациентът е хванал коронавирус два пъти, а не първоначалната инфекция да е латентна и след това да се прояви наново. Сравнението на генетичните кодове на вируса, взети по време на всеки пристъп на симптоми, показа, че те са твърде различни, за да бъдат причинени от една и съща инфекция. Д-р Марк Пандори от университета в Невада заяви:

“Нашите открития сигнализират, че предишна инфекция не е задължително да предпазва от бъдеща инфекция.”

“Възможността за повторни инфекции може да има значителни последици за нашето разбиране за имунитета, свързан с Covid-19.”

Експертът потвърди, че дори хората, които са се възстановили, трябва да продължат да следват насоки за социално дистанциране, да носят маски за лице и да измиват ръцете си. Учените все още се борят с трънливия въпрос за коронавируса и имунитета.

Всички ли стават имунизирани? Дори хора с много леки симптоми? Колко трае някаква защита? Това са важни въпроси за разбирането как вирусът ще ни повлияе дългосрочно и може да има последици за ваксини и идеи като имунитета на стадото.  Засега реинфекцията изглежда рядкост – има само няколко примера от повече от 37 милиона потвърдени случая.

Докладите в Хонконг, Белгия и Холандия твърдят, че не са по-сериозни от първите. Един в Еквадор отразява случая в САЩ като по-тежък, но не се нуждае от болнично лечение. Въпреки това, все още е рано в хода на пандемията и историята на други видове коронавирус да се каже, че защитата се очаква да отслабне. Докато страните понасят втора вълна на вируса, може да започнем да получаваме по-ясни отговори.

Предполагаше се, че вторият кръг на COVID-19 ще бъде по-мек, тъй като тялото щеше да се научи да се бори с вируса от първия. Все още не е ясно защо пациентът в Невада се разболява по-тежко за втори път. Една от теориите е, че той може да е бил изложен на по-голяма начална доза от вируса.

Също така остава възможно първоначалният имунен отговор да влоши втората инфекция. Това е документирано при заболявания като треска на денга, при които антителата, получени в отговор на един щам вирус на денга, причиняват проблеми, ако са заразени от друг щам. Проф. Пол Хънтър от Университета на Източна Англия заяви, че изследването е “много притеснително” поради малката разлика между двете инфекции и тежестта на втората.

“Предвид факта, че към днешна дата над 37 милиона души са имали инфекцията, бихме очаквали да чуем за много повече инциденти, ако такива много ранни реинфекции с тежко заболяване бяха често срещани.”

“Рано е да се каже със сигурност какви са последиците от тези констатации за всяка имунизационна програма. Но тези изводи затвърждават тезата, че все още не знаем достатъчно за имунния отговор на тази инфекция.”

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments