Повратна точка в Мианмар – армията претърпява големи загуби

0
20
Полиция в Мианмар
Снимка: Wikimedia Commons, Архив

Въведеният от военните президент на Мианмар предупреди, че страната е застрашена от разпад, ако правителството не успее да овладее боевете, които избухнаха в щата Шан, предава „BBC“.

Генерал Мьонт Све, който беше назначен след преврат през 2021 г., говори на извънредно заседание на управляващия военен съвет, за да се справи с поредицата координирани нападения на антивоенни бунтовници, които нанесоха сериозни загуби на въоръжените сили. Етнически бунтовнически армии в щата Шан, подкрепяни от други въоръжени групировки, противопоставящи се на правителството, са превзели десетки военни постове и са завзели гранични пунктове и пътища, по които се осъществява по-голямата част от сухопътната търговия с Китай.

Това е най-сериозният неуспех на хунтата, откакто тя пое властта през февруари 2021 г. След две години и половина борба с въоръженото въстание, което провокира с катастрофалния си преврат, военните изглеждат слаби и вероятно могат да бъдат победени.

Правителството отговори с въздушни удари и артилерийски бомбардировки, което принуди хиляди хора да напуснат домовете си. Но то не успя да привлече подкрепления или да възстанови загубените позиции. Смята се, че сред стотиците убити войници е командирът на правителствените сили в северната част на щата Шан, бригаден генерал Аун Кяу Лвин, най-висшият офицер, убит в битка след преврата.

Това, което прави нападението още по-значимо, е, че за първи път добре въоръжените бунтовници, действащи в щата Шан, изрично присъединяват себе си и военните си операции към по-широката кампания за сваляне на хунтата и възстановяване на демократичното управление.

Все пак има и други фактори. Тези три бунтовнически групи имат отдавнашни амбиции да разширят територията, която владеят. От решаващо значение е, че Китай, който обикновено оказва сдържащо влияние върху всички групировки по границата си с Мианмар, не е попречил на провеждането на тази операция.

Вероятно това се дължи на разочарованието му от бездействието на военното правителство по отношение на измамните центрове, които са се разраснали в щата Шан. Хиляди китайски граждани и други чужденци са били принудени да работят в тези измамни центрове. Бунтовниците твърдят, че една от целите им е да ги закрият.

През 2021 г., когато мирните протести срещу преврата бяха жестоко потушени от военните и полицията, опозиционните активисти решиха, че нямат друг избор, освен да призоват за общонационално въоръжено въстание срещу хунтата. Много от тях избягаха в районите, контролирани от етнически бунтовници по границите на Мианмар с Тайланд, Китай и Индия, където се надяваха да получат достъп до обучението и оръжията, които липсваха на повечето от тях.

Някои утвърдени етнически армии, като каренската, качинската и чинската, решиха да се съюзят с Правителството на националното единство (ПНЕ), създадено от избраната администрация, която беше свалена с преврата. Други не го направиха, особено различните групи в щата Шан – огромен, беззаконен регион, граничещ с Тайланд и Китай. Може би най-известен като един от най-големите производители на незаконни наркотици в света, щатът Шан наскоро започна да развива и процъфтяващ бизнес с казина и измамни центрове.

От независимостта на Мианмар през 1948 г. насам тя е обхваната от конфликти и бедност, като е разпокъсана на ленни владения на различни военачалници, наркобосове или етнически бунтовници, които се борят помежду си и с армията.

Две съперничещи си бунтовнически сили твърдят, че представляват най-голямата етническа група Шан, но през последните години четири по-малки етнически групи са създали мощни армии. Най-силната от тях е Ва, която разполага със сложни модерни оръжия и около 20 000 войници, подкрепяни от Китай. След това са Коканг – етнически китайска група с дългогодишна бунтовническа традиция; Палаунг, или Таанг – хора от отдалечени села по върховете на хълмовете, чиято армия нараства бързо след формирането ѝ през 2009 г.; и Ракхин, които всъщност са от щата Ракхин от другата страна на Мианмар. Но те имат голямо мигрантско население в източната част на страната, което е помогнало за създаването на Араканската армия, която сега е една от най-добре оборудваните сили в Мианмар.

През 1989 г. Ва се споразумяха за прекратяване на огъня с мианмарската армия и като цяло избягват въоръжени сблъсъци. Те твърдят, че са неутрални в конфликта между хунтата и опозицията. Предполага се обаче, че те са източникът на много от оръжията, предназначени за антивоенните съпротивителни групи в останалата част на страната.

Другите три етнически армии – Кокангската МНДАА, Та’анската ТНЛА и Араканската армия – са се обединили в така наречения „Братски съюз“. След преврата те многократно са влизали в сблъсъци с военните, но винаги заради собствените си териториални интереси, а не в подкрепа на НУГ.

Тези три бунтовнически групи дискретно са предоставяли убежище, военно обучение и някои оръжия на дисиденти от други части на Мианмар. Но тъй като са разположени на границата с Китай, те трябва да се съобразяват и с опасенията на Китай, който иска да запази стабилността на границата и търговския поток. Китай оказва дипломатическа подкрепа на хунтата и запазва дистанция от НУГ.

През юни тази година, под натиска на Китай, Алиансът на братята се съгласи да се включи в мирните преговори с военните, въпреки че те бързо се провалиха. Въпреки това изглежда, че те остават настрана от по-широката гражданска война. Операция 1027 – така наречена, защото е започнала на 27 октомври – промени това.

Те отбелязаха драматичен напредък. Цели армейски части се предадоха без бой. Съюзът твърди, че е превзел повече от 100 военни поста и четири града, включително граничния пункт Чиншвехоу и Хсенви, който се намира на пътя за Мусе, главната врата към Китай. Те са взривили мостове, за да попречат на пристигането на военни подкрепления, и са обкръжили град Лаукаин, където много измамни центрове се управляват от семейства, свързани с хунтата.

Смята се, че хиляди чуждестранни граждани са хванати в капан в Лаукаин, където цари все по-голям хаос, тъй като хората се редят на опашки за ограничените количества храна, останали в града. Китай предупреди всички свои граждани да се евакуират през най-близкия граничен пункт.

От Алианса на братята твърдят, че крайната им цел сега, както и тази на НУГ, е да свалят военното правителство. НУГ, чиито доброволци водят отчайващо неравна въоръжена борба срещу цялата мощ на армията и военновъздушните сили, приветства успеха на алианса и говори за нов импулс в борбата си.

Народните отбранителни сили, подкрепящи НУГ, които не са толкова добре въоръжени и опитни, колкото бунтовниците от Шан, започнаха собствени нападения в райони близо до щата Шан, за да се възползват от очевидната слабост на армията, и за първи път превзеха столица на област от правителствените сили.

Алиансът на братята внимателно подбра времето за атаката си, точно след инцидента в Лаукаин, който прекъсна търпението на Китай към хунтата.

През последната година китайското правителство настояваше военното правителство да направи повече за закриването на измамните центрове, които до голяма степен се управляват от китайски синдикати. Те се превърнаха в срам за Пекин след широкото разгласяване на бруталното отношение към жертвите на трафик, попаднали в тях.

Китайският натиск убеждава много от групите на Шан, като например Ва, да предават на полицията в Китай хора, заподозрени в участие в измами. Между август и октомври повече от 4000 души бяха изпратени през границата. Но семействата в Лаукаин се противопоставят на прекратяването на бизнеса, който им носи милиарди долари годишно.

Стотици хиляди хора са принудени да изневеряват в Югоизточна Азия: ООН

Източници от района заявиха пред „BBC“, че на 20 октомври е имало опит за освобождаване на някои от хилядите хора, задържани в Лаукаин, който се е провалил. Смята се, че охранителите, работещи за измамните центрове, са убили няколко от опитващите се да избягат. В резултат на това общинското правителство на съседната китайска провинция изпрати остро протестно писмо с искане отговорните лица да бъдат изправени пред съда.

Алиансът на братята вижда своята възможност и атакува, като обещава, че ще затвори измамните центрове, за да успокои Китай. Китай публично призова за прекратяване на огъня, но говорителите на алианса твърдят, че не са получавали пряко искане от китайското правителство за прекратяване на бойните действия. Дългосрочната им цел обаче е също така да спечелят, колкото се може повече позиции в очакване на евентуален срив на военното правителство. Това ще ги постави във възможно най-силна позиция за преговорите, обещани от НУГ в случай на сваляне на хунтата, за нова федерална структура на Мианмар.

TNLA отдавна иска да разшири контролираната от нея територия извън малката зона на самоуправление Таанг, която ѝ е отредена в конституцията.

МНДАА иска да си възвърне контрола над Лаукаин и съседната граница, който загуби по време на военна операция през 2009 г., ръководена не от кого да е, а от военния ръководител на Мианмар генерал Мин Аун Хлайнг. И всички наблюдават армията на Аракан. Досега тя е подкрепяла само боевете в щата Шан. Ако реши да атакува военните в щата Ракхайн, където разполага с по-голямата част от силите си и вече контролира много градове и села, хунтата ще се окаже опасно пренапрегната.

Както заяви говорител на TNLA пред „BBC“, неговата група вече не вижда смисъл в преговорите с военното правителство, тъй като то няма легитимност.

Всяка сделка, която те сключат, ще бъде обезсилена от едно бъдещо избрано правителство. Таанг, Коканг и Ва имат обща цел – да извоюват конституционно признаване на държавност за своя народ в рамките на нова федерална система.

Присъединявайки се към борбата, тези групи могат да помогнат за прекратяване на военното управление в Мианмар. Но техните стремежи, които със сигурност ще влязат в конфликт с интересите на други групи в щата Шан, са предвестник на многото предизвикателства, пред които ще се изправят онези, които се опитват да очертаят демократичното бъдеще на Мианмар.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments