Повлия ли влаковата катастрофа в Гърция върху парламентарните избори в страната?

0
47
Кириакос Мицотакис
Кириакос Мицотакис. Снимка: БТА

Консервативният министър-председател на Гърция Кириакос Мицотакис спечели националните избори и обяви голямата победа на партията си, като я определи като „политическо земетресение“. Неговата дясноцентристка партия „Нова демокрация“ получи почти 41 % от гласовете, което е с пет места по-малко от необходимото мнозинство. Лявоцентристкият му опонент Алексис Ципрас, чиято партия „Сириза“ получи подкрепа едва от 20%, го поздрави сърдечно, предава „BBC“.

Мицотакис заяви, че резултатът показва, че гърците са дали на партията му одобрение за мандат за четиригодишно правителство.

„Хората искаха да изберат Гърция, управлявана от правителство на мнозинството и от „Нова демокрация“ без помощта на други“, каза още премиерът в победната си реч.

Часове по-рано ликуващи привърженици на партията се събраха в Атина, демонстрирайки радостта си от предварителните резултати, които показаха, че се очаква грандиозна победата за „Нова демокрация“. С излизането на резултатите обаче стана ясно, че предизборните проучвания са подценили разликата от 20 пункта между двете основни партии. Партията на Мицотакис спечели 146 места, с пет по-малко от необходимите 151 места за мнозинство, с което да състави правителство. Картата на вота на Министерството на вътрешните работи показва, че всички избирателни райони в Гърция, с изключение на един, са оцветени в синьо в полза на „Нова демокрация“. Изказванията на премиера бяха възприети като индикация, че засега той няма стремеж да дели властта с друга партия, а ще отиде на втори избори в края на юни, когато спечелилата партия ще получи допълнителни места.

Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу ще му предложи мандат за съставяне на коалиция, който той вероятно ще откаже. След това тя ще го предаде на следващите две партии, а ако и това не се увенчае с успех, ще бъде съставено служебно правителство до провеждането на нови избори.

Резултатът от настоящите избори е огромен провал за лидера на „Сириза“ Алексис Ципрас, който определи представянето на партията си като „изключително негативно“. Той дойде на власт през 2015 г., като проведе кампания срещу строгите икономии, предвидени в международните спасителни програми, но в крайна сметка се съгласи с исканията на кредиторите. Дясноцентристката партия управлява Гърция през последните четири години и може да се похвали, че растежът на страната през миналата година е бил близо 6%.

Наскоро Мицотакис заяви пред народа, че може да му се вярва, че ще насочи гръцката икономика в правилната посока и ще затвърди досегашния растеж. Както изглежда, гърците са реагирали положително на неговите обещания.

Мицотакис произхожда от една от най-влиятелните политически династии в Гърция. Баща му Константинос Мицотакис е бил министър-председател в началото на 90-те години, сестра му Дора Бакоянис е била министър на външните работи, а синът ѝ Костас Бакоянис е настоящият кмет на Атина.

Железопътната катастрофа през февруари, която засенчи предизборната кампания, в крайна сметка не изигра осезаема роля за резултата. При катастрофата загинаха 57 души, много от които студенти. Опозиционните партии изтъкнаха трагедията като признак за неработеща държава, която е била срината до основи след години на икономическа криза и недостатъчни инвестиции.

Гръцките граждани имат право да гласуват след навършване на 17-годишна възраст, като първоначалният анализ на гласуването, изготвен от гръцката телевизия, сочи, че 31,5% от избирателите на възраст между 17-24 години са подкрепили „Нова демокрация“, което е с почти три пункта повече от подкрепата за „Сириза“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments