Повечето българи очакват нечестни избори за Европейски парламент

0
131
Европейски съюз, флаг. Снимка: wikimedia commons
Снимка: wikimedia commons

Над половината българи очакват предстоящите европейски избори да са нечестни, подозират управляващите, че търсят служебна победа и макар да одобряват отказа на ГЕРБ от премахване на преференциите при гласуването остават на мнение, че властта търси изгоди от промените в изборното законодателство. Това са изводите са от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, извършен на 19 и 21 февруари сред 800 души в цялата страна.

Българите автоматично подкрепят всякакви форми на „отваряне“ на изборния процес към гражданите – преференциално гласуване (подкрепено от мнозинство от 70%), машинно гласуване (75%), дори и възможността практически всички българи в чужбина да могат да гласуват (78%). Затова и 63% не одобряват гласуването на ГЕРБ, ДПС и НФСБ, което на практика обезсили преференциалния вот. 24% го подкрепят, а останалите се колебаят.

59% се съгласяват с обвинението, чe като цяло, с промените в изборните правила, управляващите се стремят към „служебна победа“, 30% се противопоставят на това мнение, а останалите се колебаят. Високият процент критичност идва от това, че зад подозренията спрямо властта застават не само привържениците на парламентарната опозиция, но и хората, които не биха гласували, както и голямата част от другите опозиционно настроени респонденти.

Тази картина се повтаря и при въпрос дали предстоящите евроизбори ще бъдат честни: 52% смятат, че по-скоро няма да са честни, а 37% смятат, че изборите по-скоро ще са честни. Останалите се колебаят. Данните са в синхрон с традиционното за последните години съмнение сред обществото по отношение на честността на изборния процес – регистрирано неведнъж и отбелязано и в годишниците на „Галъп интернешънъл“. Тревожното този път е, че очакването за нечестни избори се споделя от повече от половината запитани.

На този фон решението на Борисов за частично преосмисляне на промените закономерно среща висока подкрепа – 74% са „за“ това решение, а 17% са „против“. Останалите се затрудняват да формират позиция.

Хората се съмняват и в решението на БСП да напусне парламента – 55% не го одобряват, а 37% го одобряват, като останалите се колебаят. Данните обаче едва ли отразяват в пълна степен решението на лидера на левицата Корнелия Нинова депутатите от БСП да се откажат и от заплатите си.

Връщането на преференциите и решението за смята на ЦИК обаче са само част от по-общите въпрос за честността на изборната процедура, посочват анализаторите от „Галъп Интренешънъл“. Според тях „явно и затова решението на Борисов не успява засега да елиминира подозренията, че ДПС всъщност е скрит партньор на властта – 50% споделят това мнение, а 28% са на обратната позиция, при 22% колебаещи се“.

Равнището на принципно неприемане на евентуално пряко участие на ДПС във властта остава високо – 58%. На обратното мнение са 36%, а останалите се колебаят. Подобни нагласи не говорят за достатъчно развита демократичност на съзнанието – което да допусне, че всяка представена в парламента партия би следвало да има право на участие във властта.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments