Повече случаи на COVID-19: Байдън призова щатите да предлагат паричен стимул от 100 долара за ваксинация

0
9
Президент Джо Байдън
Президент Джо Байдън. Снимка: Joe Biden, Facebook

Американският президент Джо Байдън призова щатите да предложат паричен стимул от 100 долара (71 паунда) на нововаксинираните в опит да се справят със случаите в новата вълна от коронавирус, информира “BBC”.

Президентът издаде и строго ново изискване за ваксина за американските федерални работници, най-голямата работна сила в страната с около 2 милиона души. Заповедта изисква служителите да покажат доказателство за ваксинация или да бъдат подложени на задължителни тестове и да поставят маска.

Според официалните данни малко под половината от жителите на САЩ са напълно ваксинирани. В изявление от Белия дом в четвъртък Байдън каза, че новите мерки са резултат от разпространението на силно заразния вариант на Делта, влошен от „пандемията на неваксинираните“. Американският президент подчерта:

“Хората умират и ще умрат тези, които не трябва да умират.”

Байдън добави, че паричният стимул може да изглежда несправедлив за вече ваксинираните американци, но “всички имаме полза, ако можем да ваксинираме повече хора”Щатите ще използват пари от законодателството на американския план за спасяване по време на пандемията с 1,9 трилиона долара, предназначени за финансиране на стимулите.

Байдън добави, че федералното правителство ще възстанови изцяло малките или средни предприятия, които осигуряват на работниците платен отпуск за ваксинация.  Докато държавните служители, които отказват да се ваксинират, няма да бъдат уволнени, този ход на Белия дом има за цел да даде пример на други работодатели в цялата страна. Експертите по обществено здраве обаче предупреждават, че ежеседмичните тестове не са ефективен начин за спиране на огнищата.

Демократичният президент също зачекна теории, разпространени най-вече в консервативните среди, според които ваксините са опасни. Той подчерта, че „няма нищо политическо“ относно ваксините, които са разработени и разрешени при републиканска администрация и допълнително разпространени под негова.

Миналия месец проучване показа, че над 99% от смъртните случаи от COVID-19 са сред неваксинираните представители на нацията. Близо 70% от възрастните са получили поне една доза, според последните данни от Центровете за контрол на заболяванията. Но процентът на имунизациите е различен в цялата страна. Южните и западните региони, които сега са силно засегнати от огнища на COVID, имат много по-ниски проценти на заболеваемост. Това се случва в момент, когато смъртните случаи, свързани с вируса, се увеличават до около 2000 на седмица. Новите случаи сега са в най-високите си стойности на фона на данните от последните три месеца, като се регистрират около 60 000 на ден.

По -рано тази седмица CDC преразгледа политиката си за носенето на маски за дори напълно ваксинирани американци в определени региони поради скок на варианта Делта. Вътрешната употреба на маска се препоръчва за хора в райони с по-висок процент на предаване на болестта. Ню Йорк, Калифорния и няколко други щата са отишли дори ​​още една крачка напред – изискват маските да се носят на обществени закрити пространства.

Други новини за COVID:

  • Байдън призова Конгреса да предприеме действия за спиране на федералния мораториум върху изселванията, който трябва да изтече в събота
  • От четвъртък Apple ще започне да изисква от клиентите да носят маски в около половината от магазините си
  • Атланта и Вашингтон станаха последните градове, които се върнаха към налагането на мерки за носене на маска в закрити пространства
  • В Белия дом служителите и репортерите отново са с маски, след като Вашингтон повиши нивото на предаване до „значително“
Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments