Потвърждаване на произхода на яйца и месо от БАБХ: Как да се опазим от имитации?

0
143
Вредна храна
Снимка: Pixabay

В последно време в България се възникнаха въпроси относно качеството на продуктите, които консумираме, след като беше разпространена информация за преетикиране на вносни яйца и пилешко месо, представяни като български продукти. Този проблем налага внимание и предприемане на конкретни мерки, за да се гарантира автентичността и качеството на хранителните стоки, които внасяме в нашите домове.

Една от най-важните стъпки, която можем да предприемем, е внимателно да проверяваме етикетите на продуктите, които купуваме. Етикетите трябва да предоставят информация за произхода на продукта, както и за начина на отглеждане на животните, ако става въпрос за месо или яйца. Това ни помага да правим информирани избори и да се уверим, че получаваме това, за което плащаме.

За да определите дали яйцата, които закупувате, са български или преопаковани вносни продукти, можете да се възползвате от кода на черупката на яйцата. Този код съдържа информация за начина на отглеждане и произхода им. Първата цифра в кода показва начина на отглеждане на птиците, следвана от код на държавата и номер на животновъдния обект, където са отглеждани.

Ако имате съмнения относно автентичността на продуктите, които сте закупили, не се колебайте да сигнализирате на регулаторните органи, като например БАБХ. Те разполагат с необходимите ресурси и правомощия, за да проведат проверки и разследвания, които ще помогнат да се предотврати преетикетацията и неправомерната представяне на храни на пазара.

Един от начините да се уверим в произхода на нашата храна е да подкрепим местните производители и стопанства. Купувайки от местни доставчици, ние можем да усилваме доверието си в автентичността на продуктите и да подкрепим местната икономика.

Качеството и автентичността на хранителните стоки, които консумираме, са важни за нашето здраве и добро настроение. С правилните мерки и внимание към етикетите и кодовете на продуктите, можем да се защитим от преетикетацията и да продължим да наслаждаваме на вкусни и качествени храни.

Относно ситуацията с огнищата на птичи грип, важно е да спазваме всички предоставени от органите по здравеопазване и селскостопанските власти мерки за безопасност. В момента, когато информацията е под контрол, е от съществено значение да бъдем внимателни и отговорни при обработката и консумацията на птичето месо и яйца.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments