Потвърдено: Евгений Пригожин е мъртъв

0
50
Евгений Пригожин
Евгений Пригожин. Снимка: Правителство на Руската федерация, Wikimedia Commons

Шефът на „Вагнер“ Евгений Пригожин е мъртъв. Това е било потвърдено от генетичния анализ на телата, намерени при самолетната катастрофа в сряда. Руският следствен комитет /SK/ съобщи, че самоличността на всичките 10 жертви е установена и съответства на тези в списъка на пътниците на полета. Частният самолет на Пригожин падна в район, разположен северозападно от Москва на 25 август. Всички намиращи се на борда на машината са загинали, предава „BBC“.

Кремъл отрече спекулациите, че е виновен за катастрофата. От Руския следствен комитет коментираха, че продължава криминалното разследване.

„Молекулярно-генетичното изследване е завършено“, се казва в изявление.

Сред жертвите са още няколко високопоставени фигури във „Вагнер“ – руска наемническа армия, създадена от Пригожин и участваща във военни операции в Украйна, Сирия и части на Африка. Сред тях е и Дмитрий Уткин, който ръководеше военните операции на „Вагнер“.

Другите на самолета „Embraer Legacy“, изпълняващ полет от Москва до Санкт Петербург, са били членовете на „Вагнер“ – Валери Чекалов, Сергей Пропустин, Евгений Макарян, Александър Тотмин и Николай Матусеев.

Самолетът е бил управляван от пилота Алексей Левшин и втория пилот Рустам Каримов, имало е и една стюардеса Кристина Распопова.

Катастрофата възникна 2 месеца след като Пригожин поведе бунта на „Вагнер“ срещу руските въоръжени сили, превземайки южния град Ростов и заплашвайки да настъпи към Москва. Конфликтът беше туширан след постигането на сделка, която доведе до преместването на бойците на Пригожин и „Вагнер“ в Беларус.

Руският президент Владимир Путин описа въстанието като „нож в гърба“ и има спекулации, че руските сили за сигурност по някакъв начин са замесени в катастрофата. Американски служители, цитирани от „CBS“, заявиха, че най-вероятната причина за катастрофата е експлозия на борда на самолета, а Пентагонът предполага, че Пригожин е бил убит.

В петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че слуховете за нечестна игра са „абсолютна лъжа“. Същевременно Путин изпрати своите съболезнования на семействата на жертвите. Той описва Пригожин като „талантлив бизнесмен“ и „човек с трудна съдба“, който е направил сериозни грешки в живота.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments